+ Meer informatie

Mag alles wat kan?

3 minuten leestijd

Het is al heel lang geleden dat nnijn grootmoeder het vlees nawoog dat de slager aan huis bezorgde, omdat hij nog wel eens te weinig leverde. Ook ligt de tijd al weer ver achter me, dat mij de echtgenote van een ondernemer die bespuitingen met bestrijdingsmiddelen uitvoerde in kassen van tuinders, met zorg vertelde over het tijdstip waarop zwaar giftige middelen werden ingezet. Om ervoor te zorgen dat bij voorbeeld sla niet vlak voor de oogst zou "randen" en minder opbrengen, wilden sommige tuinders dat nog vlak voor de veildatum een bespuiting zou worden uitgevoerd. „Wij weigeren dat pertinent, maar dat wordt je niet in dank afgenomen, het kost klanten", zo klaagde deze vrouw.
Deze twee kleine voorbeelden van oneerlijk en onverantwoord handelen kunnen op deze manier tegenwoordig niet meer plaatsvinden. De slager legt zijn vlees op een elektronische weegschaal, die op de gram en cent nauwkeurig aangeeft wat het bestelde weegt en kost. Wat tuinders aanvoeren op de veilingen wordt vooraf grondig gecontroleerd op restanten van bestrijdingsmiddelen. Daarmee is echter niet gezegd, dat tegenwoordig alles koek en ei is. De drang om meer te verdienen dan wat op een eerlijke manier ons ten deel valt, maakt vindingrijk. "Business is business" blijkt soms zelfs onder trouwe kerkgangers een gewaardeerd gezegde. In Amerika, waar nog steeds veel ontwikkelingen beginnen, is de laatste tijd veel aandacht gekomen voor de ethische kanten van het ondernemen. Mag alles wat kan? Het is niet verwonderlijk dat deze vragen het eerst in de VS aan de orde kwamen. Daar werden de scherpe kanten van het kapitalisme wel erg duidelijk. Natuurlijk, geen enkel bedrijf kan buiten het maken van winst. Dat is nu eenmaal noodzakelijk voor de continuïteit, voor het voortbestaan. Wanneer er geen winst wordt gemaakt is de onderneming ten dode opgeschreven, dan vervallen ook de arbeidsplaatsen. Wanneer bedrijven een soort van sociale werkplaats worden, komt vroeg of laat de ondergang, zo leert de economie van de Oostbloklanden ons. Maar toch... in de Verenigde Staten bleek het nodig om zogenaamde bedrijfscodes af te spreken, waarbij het ging om milieuzaken, financiële verslaglegging, fiscale zaken, reclame, het aannemen van personeel en dergelijke.
Het is een goede zaak dat de ethiek van het ondernemen in de belangstelling komt. Dat klemt te meer nu steeds minder mensen 's zondags worden geconfronteerd met de geboden en beloften van de heilige Wet des Heeren. Wel zou ik ervoor willen pleiten dat het bij de ethische bezinning in het bedrijfsleven niet alleen blijft bij de ondernemers en hun verantwoordelijkheden. Het gaat evenzeer om het handelen en wandelen van werknemers.
Het is hoog tijd voor een ethische bezinning. Wie maakt geen vuile handen?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.