+ Meer informatie

Schiphol....waar komt de naam vandaan

1 minuut leestijd

Dat Schiphol een van de oudste verkeersluchthavens van de wereld is, is voldoende bekend. De herkomst van de naam Schiphol — voor velen een raadsel — dateert uit de tijd, dat de Haarlemmermeer, waarin Schiphol immers ligt, nog een watervlakte van 18.000 ha. oppervlakte was. In het noordoosten van de Haarlenunermeer was een baai — een langgerekte en tamelijk smalle inham — waar vooral bij zuidwester storm hoge golven ontstonden door de stuwing van het water uit de Haarlemmermeer. Menig schip vond zijn graf of „hol" in deze baai, die daardoor de bijnaam kreeg van „scheepshol" of „schipshol".

Door de drooglegging in 1862 van de Haarlemmermeer ontstond er een lacune in het verdedigingssysteem rond Amsterdam; dit bestond nl. uit een gordel van forten en inundatiegebieden, die tezamen bekend waren onder de benaming „de stelling van Amsterdam". Daar men destijds veel waarde hechtte aan de verdedigingswerken, die de hoofdstad moesten beschermen, werd op de plaats van de vroegere baai een fort gebouwd, dat men Schiphol noemde; de „s" was spoorloos verdwenen.

In 1917 werd aan de voet van fort Schiphol een militair vliegkamp aangelegd, dat eveneens de naam Schiphol kreeg. Toen in 1920 de burgerluchtvaart ontstond, bleef de naam Schiphol voortbestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.