+ Meer informatie

Portugese stakingsgolf breidt zich verder uit

Slachtoffers in Lissabon

2 minuten leestijd

LISSABON — Sinds 12 dagen geleden de algemene loonstop werd opgeheven, ziet de Portugese regering zich geconfronteerd met een zich nog steeds uitbreidende stakingsgolf. De loonstop was drie maanden van kracht geweest.

Functionarissen in Lissaboli geven toe dat sommige looneisen door de hollende inflatie gerechtvaardigd worden. Anderzijds zeggen zij echter dat de stakingen, met de verkiezingen in zicht, een manoeuvre kunnen zijn van de door communisten overheerste vakboncfen gericht tegen de hoofdzakelijk socialistische regering.

Op het ogenblik staken in Portugal werknemers van de genationaliseerde olie-industrie, een aantal personeelsleden van het openbaar vervoer en vakbondsleden bij verschillende andere, particuliere bedrijven. Voorts gingen vrijdagochtend in heel Portugal verpleegsters in staking.

Minister van Sociale Zaken Machete heeft nog geprobeerd de verpleegsters ervan te weerhouden te gaan staken door een eventuele staking illegaal te noemen en door tegemoet te komen aan een van de belangrijkste eisen: een nationale vakbond van verpleegsters.

De verpleegsters hadden echter nog een belangrijke eis gesteld namelijk dat het verschil in betaling tussen gediplomeerde verpleegsters en gewone verpleegkundigen verkleind wordt. Naar het schijnt heeft Machete deze eis niet ingewilligd. Aan de staking nemen ongeveer 20.000 verpleegsters deel. Een, kleinere groep gediplomeerde verpleegsters werkte door.

Slachtoffers

Hoewel de campagne voor de verkiezingen van 25 april in Portugal nog niet eens officieel is begonnen zijn de eerste slachtoffers al gevallen.

Zaterdag werd een communist door onbekenden doodgeschoten toen hij met enkele kameraden bezig was in een straat in Lissabon verkiezingsbiljetten aan te plakken.

Elders in de Portugese hoofdstad kwam het tot een vechtpartij tussen aanhangers van de proletarische MRPP, een maoïstische communistische partij, en politieke tegenstanders. Hierbij werd een militant van de MRPP door een kogel getroffen en ernstig gewond. Het incident deed zich voor toen de MRPP 'ers probeerden het aanbrengen van verkiezingsbiljetten door de andere groep te verhinderen.

De MRPP gaf later een verklaring uit waarin zij leden van de „sociaal-fascistische partij", waarmee door hen de communisten worden bedoeld, ervan beschuldigden op de maoïsten te hebben geschoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.