+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Dr. H van ’t Veld, Met mond en hart. Bekende liederen, hun achtergrond en nun boodschap. Uitg. Buijten & Schipperheim Motief Amsterdam 2010,176 blz., € 19,50.

Maar liefst 81gezangen heeft de auteur gekozen uit de schat aan christelijke liederen die de Westerse kerk kent. Ze komen bijna alle uit de protestants-reformatorische traditie en hebben in tal - van al of niet kerkelijke - liedbundels hun plaats gevonden. Van ’t Velds keuze is een keus ‘van het hart’: hij wil achtergronden en ontstaansgeschiedenis bieden van liederen die talloze gelovigen door de eeuwen heen hebben getroost en bemoedigd. Dat geeft vaak verrassende informatie bij voor ons zeer vertrouwde verzen, waardoor zo’n lied een extra zegging krijgt. Het fonds waaruit de auteur kiest is ruim: van Luther tot Bonhoeffer, van Jacqueline van der Waals tot Jan Wit. Opmerkelijk veel bekende (en vertaalde) liederen komen uit het Duitse taalgebied, zoals ‘Beveel gerust uw wegen’ en ‘Dit is de dag die God ons schenkt’.

Het is voor de gebruiker plezierig dat de auteur een ordening in de liederen heeft aangebracht, hij brengt ze onder thema’s als Advent, Kerst, Pasen etc., maar ook Jaariuisseling, Bidstond, Auondmaal, Levensweg. Met één oogopslag kan men via de inhoudsopgave gemakkelijk het gezochte lied vinden. De uitgave is simpel van band maar fraai van papierkwaliteit en drukwerk. Jammer van wat slordigheden op een paar tekstplaatsen. Dit boek zal met name door oudere kerkmensen dankbaar ontvangen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.