+ Meer informatie

Irak zou geen nucleaire geheimen meer hebben

In VS twijfels over vreedzame doeleinden

2 minuten leestijd

BAGDAD (RTR/AFP) - Irak heeft gisteren de leden van een VN-inspectieteam laten weten dat het geen nucleaire geheimen meer heeft. Bagdad drukte de waarnemers op het hart dat het ditmaal alle gegevens had overgedragen.

VN-waarnemer Dimitri Perricos, wiens team momenteel in Irak naar bewijzen voor Iraaks atoomwapenprogramma zoekt, liet weten over voldoende gegevens te beschikken om een duidelijk beeld te krijgen van de Iraakse nucleaire capaciteiten. „Wij hebben van de Iraakse energiecommissie de belofte gekregen dat alle informatie is overgedragen en dat er geen gegevens meer over zijn", zo zei Perricos.

De druk van de internationale gemeenschap lijkt er in ieder geval toe te leiden dat Bagdad zijn atoomprogramma moet bijstellen. „IraK is niet meer in staat verrijkt uranium te produceren", zo verklaarde Hans Blix, directeur-generaal van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), gisteren in Wenen. Verrijkt uranium is nodig om een kernwapen te kunnen fabriceren.

Het IAEA veroordeelde Irak gisteren voor het schenden van het nonproliferatieverdrag, het akkoord dat de verspreiding van atoomwapens aan banden moet leggen. Irak trad in 1969 tot het verdrag toe en zag daarmee officieel af van het verkrijgen van een nucleair wapen.

Irak heeft aan het IAEA toegegeven over 500 gram licht verrijkt uranium te beschikken, maar onderstreepte dat het materiaal enkel voor vreedzame doeleinden zou worden gebruikt. Blix verklaarde dat de laatste lAEA-missie in Irak niet op grotere hoeveelheden verrijkt uranium is gestuit. De lAEA-voorman bestempelde geluiden als zou Bagdad beschikken over 25 tot 40 kilo verrijkt uranium als „speculaties".

Twijfels

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Thomas Pickering, zei gisteren niets te geloven van de vreedzame doeleinden van Iraks atoomprogramma. ..Irak moet niet voor een tweede keer verkeerd worden ingeschat", aldus de ambassadeur, die verklaarde dat Bagdad keer op keer voorbijgaat aan de wil van de internationale gemeenschap.

Pickering zei voorts te twijfelen aan de bewering van Bagdad dat het niet over biologische of chemische wapens beschikt. ..Een VN-inspectieteam moet dat maar eens uitzoeken", zo stelde de Amerikaanse ambassadeur voor.

Verder moet niet worden uitgesloten dat Irak over geheime voorraden verrijkt uranium beschikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.