+ Meer informatie

Reagan overweegt opheffing embargo

Bij goed internationaal gedrag Sovjets

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De regering Reagan overweegt een gefaseerde opheffing van het graanembargo tegen de Sovjet-Unie en zal in eerste instantie twee miljoen metrieke ton tarwe aan de Sovjet-Unie aanbieden, zo heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris vanmorgen verklaard.

Hij wilde niet zeggen wanneer dit zal gebeuren, maar volgens de Amerikaanse omroep CBS zal het Witte Huis, naar wordt verwacht, later deze week de beslissing bekendmaken. Het embargo werd op 4 januari 1980 ingesteld door president Carter vanwege de Sovjetinval in Afghanistan. Door de maatregel werd de uitvoer van in totaal 17 miljoen ton graan naar de Sovjet-Unie geschrapt.

Eveneens volgens CBS zou de Russen nu worden toegestaan in eerste instantie „misschien twee miljoen bushel" meer te kopen en meer sojabonen, maar niet meer mais, daar de boeren er als gevolg van de droogte niet zeker van zijn, dat zij „daarvan een normale oogst zullen krijgen". (De door CBS genoemde hoeveelheid van twee miljoen bushel tarwe is belangrijk minder dan de volgens andere bron door de regeringsfunctionaris genoemde hoeveelheid van twee miljoen metrieke ton (1.000 kilo - Red.

Levering per 1 oktober
Naar de functionaris een Brits persbureau verder meedeelde, zou de tarwe worden aangeboden voor levering per 1 oktober. De Sovjet-Ujiie heeft echter volgens deskundigen voornamelijk behoefte aan voedergranen, zoals mais, in plaats van tarwe, maar volgens de functionaris is levering van mais uitgesloten, daar het aanbod daarvan krap is.

President Reagan zal bij zijn besluit tot het al of niet opheffen van het graanembargo tegen de Sovjet-Unie, het algemene internationale gedrag van dit land overwegen en niet alleen maar zijn houding jegens Polen, verklaarde woensdag de waarnemend perschef van het Witte Huis, Larry Speakes.

Toenemende druk
Perschef Speakes zei dat geen termijn was gesteld aan het handhaven of opheffen van de omstreden beperkingen op de graanhandel met de Sovjet- Unie. President Reagan staat aan toenemende druk bloot van graanboeren en politici uit hun staten, het graanembargo tegen de Sovjet-Unie op te heffen. In de presidentiële verkiezingsstrijd was Reagan tegen de instelling van het embargo door president Carter, naar aanleiding van de Russische interventie in Afghanistan.

Mening herzien
Tijdens zijn verkiezingscampagne van het afgelopen jaar maakte Reagan bezwaar tegen het embargo, dat zijn voorganger, Jimmy Carter, had ingesteld. Inmiddels heeft hij zijn mening herzien. Hij beschouwt de opheffing van de exportbeperking nu als een verkeerd signaal aan de rest van de wereld terwijl de Russische troepen Polen bedreigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.