+ Meer informatie

iretkaaltfeó/^k Toen Paul jarig was (1)

5 minuten leestijd

Het is voor Bram ook een jeetje een feestdag. Als Paul ;aat tracteren, mag hij mee de dassen rond. En tussen de niddag mag hij bij Paul eten, jmdat hij Pauls beste vriend s. Ook 's middags na ichooltijd gaat hij meteen net Paul mee. En als er norgenmiddag jongens comen spelen, mag Bram latuurlijk ook weer komen.

Als Paul en Bram uit school comen, zijn de oma's en opa's ;r en een paar tantes met cinderen. En van iedereen crijgt Paul een cadeautje. O, ), wat wordt hij verwend! v'an de ene opa en oma krijgt lij een bureautje en van de indere opa en oma een stoel lie erbij hoort. Paul danst ioor de kamer, zo blij is hij. 3ram kijkt maar stilletjes toe. 3p zijn verjaardag komt er looit zoveel visite, alleen opa :n oma, maar geen ooms en antes. Die wonen ver weg en :r zijn zoveel neefjes en lichtjes in de familie, dat ;unnen ze allemaal niet bijhouden. Alleen als vader en moeder jarig zijn komen ze. Die Paul boft maar, want hoe rneer visite er komt, zoveel temeer cadeautjes krijg je. ,,Toch wel fijn, als je enig kind bent", denkt Bram, ,,was ik ook maar alleen, dan kreeg ik dat misschien ook allemaal." O, het is helemaal niet goed, dat Bram dit denkt, net of hij niet bhj is met z'n broertjes en zusjes. Maar Bram is jaloers op al die mooie dingen van Paul en daarom heeft hij zulke lelijke gedachten.

Paul is niet alleen blij met zijn grote cadeaus, nee hoor, met de drie pennen in een etuitje, die hij van Bram krijgt, is hij ook blij. Als alle cadeautjes uitgepakt zijn, krijgen ze een glas appelsap met een gebakje. Daarna gaan ze een spelletje doen. Het wordt erg gezellig...

De tantes met de kinderen gaan voor het eten weg, maar de opa's en oma's en Bram blijven eten. Na het eten mag Bram nog een uurtje blijven, om acht uur moet hij thuis zijn. Samen bekijken ze nog eens alle cadeaus, die Paul gekregen heeft. Pauls moeder komt er ook bij staan. ,,Wat ben je toch verwend, Paul", zegTze, ,,'t Is veel te erg!" „Te erg! A! je zoveel krijgt, is toch niet erg", denkt Bram. Paul lacht maar eens. ,,Nu is het morgen weer feest, als de jongens komen en donderdag als Bram jarig is!" zegt hij. „Ja Bram, dan ben jij aan de beurt!" Bij mij komt er bijna geen visite." 't Klinkt een beetje sip, als hij dit zegt. ,,Je opa en oma komen toch altijd? En jullie zijn zelf al met z'n achten en Paul er nog bij, dan ben je al met een heleboel", vindt Pauls moeder. ,,En Dicky en Johan mogen komen", noemt Paul nog op. ,,Kijk eens aan! Nou, dat belooft best een drukke en gezellige dag te worden, joh!" zegt Pauls moeder opgewekt. Als Bram nog een glas fris gedronken heeft, moet hij naar huis. Hij woont maar één straat verder en 't is nog licht, daarom loopt Paul even met hemmee.,,Omdat jullie donderdag patat eten, bakt mijn moeder morgen pannekoeken,anders hebben we twee dagen hetzelfde," vertelt hij. „En ik heb al een cadeautje voor je, 'k zeg natuurlijk niet wat. Maar je vindt het vast heel leuk! Zo, nou ga ik terug. Dag, hoor!" „Daag!" Bram holt de tuin in. In de kamer is het rustig. Vader leest de krant, moeder zit te breien en Joke en Erica zitten aan tafel te lezen. De drie kleintjes liggen op bed. ,,Zo, daar hebben we de feestvierder", begroet * moeder hem. ,,Leuk geweest, Bram?" Alle vier kijken ze naar hem en Bram vertelt. Hij vertelt alles, hoeveel visite er was, wat ze gegeten hebben en wat Paul allemaal gekregen heeft. „Dat heb je, als je enig kind bent", zegt Joke eigenwijs. ,,'t lijkt me niets leuk, als Paul tien jaar wordt, weet hij niet eens meer wat hij moet vragen." ,,0 ja hoor, er zijn nog genoeg dingen, 't Is juist leuk om zoveel te krijgen", komt Bram. ,,Ja, jij bent

Als Bram zijn avondgebed opzegt, is hij er helemaal niet bij met zijn gedachten, miar hij denkt hoe hij het nu eens tegen moeder moet zeggen over dat horloge. Hij wilde er niet over praten met Joke en Erica erbij. Zij zouden hem vast plagen, dat hij óók een horloge wil! Als moeder hem onderdekt en hem een kus geeft, zegt hij zacht, om Fjcank en Bartje niet wakker te maken, die bij hem op de kamer slapen:,,Mama, Paul heeft zó'n^mooi horloge!" ,,0 ja? Nu, als jij groter wordt, krijg jij misschien ook wel een horloge hoor." ,,Paul heeft vast een hele dure, dat hoefik helemaal niet", gaat Bram verder,,,horloges zonder vakantie zijn misschien veel goedkoper." ,,Watzeg je nu?" vraag moeder verwonderd?,,Horloges zonder vakantie? 'k Geloof dat je al half slaapt!" ,,Nee hoor, ik ben helemaal wakker! Maar Paul heeft een horloge met eeti jaar vakantie. Als het kapot is, maken ze het zomaar voor niets!" „Oooh!" zegt moeder en dan moet ze zo lachen. Bram begrijpt er niets van. Wat zegt hij nu voor raars? „Bram, Bram", zegt moeder, als ze,uitgelachen is, ,,jij met je vakantie! Je bedoelt natuurlijk garantie." Bram krijgt een kleur. ,,Paul zei vakantie. En wat geeft dat nou, 't is bijna hetzelfde." ,,Het woord wel", zegt moeder, ,,maar vakantie is heel wat anders dan garantie!" En weer moet moeder erom lachen. Bram wilde, dat hij het niet gezegd had! ,,U zegt het niet tegen Joke en Erica, hè?" vraagt Bram, want reken erop, dat ze hem hiermee zullen plagen! ,,Nee hoor, Bram", belooft moeder, ,;maar ga nu gauw slapen. Jij krijgt ook wat moois voor je verjaardag, hoor. Welterusten, jongen!" En moeder geeft hem nog een kus en gaat dan glimlachend naar beneden. Die Bram...!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.