+ Meer informatie

Glaspie terwille van Baker ver weggestopt

Oud-ambassadeur draagt schuld minister

3 minuten leestijd

WASHINGTON - April Glaspie, tot 2 augustus van het vorige jaar Amerikaanse ambassadeur in Irak, gaat voorlopig een jaar lesgeven. Volgens een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken zal Glaspie deelnemen aan het "Ambassadeur in residentie"programma, waarin diplomaten die net terug zijn uit het buitenland, werk wordt aangeboden. Als gastprofessor krijgt Glaspie de gelegenheid les te geven aan een Amerikaanse universiteit.

Maar Glaspie's nieuwe 'docentschap' is het lot dat Amerikaanse diplomaten overkomt als ze in ongenade vallen. Hoewel Glaspie de instructies van haar hoofd —James Bakervolgde in de relaties met Irak, heeft James Baker haar een tijdlang de schuld voor het falen van deze diplomatie laten dragen.

In september jongstleden hebben de Irakezen een transcript van haar gesprek met Saddam Hoessein in het openbaar gebracht waarin de suggestie werd gewekt dat Glaspie het groene licht aan Irak gegeven had om Koeweit binnen te vallen. Het Ame

Inenting

De opmerking van drs. C. van Bochove (RD 29 april) dat het principieel onjuist is als vooruitgelopen wordt op een epidemie die er (nog) niet is, druist in tegen hetgeen Calvijn leert in de Institutie 1.17.4, waar onder andere vermeld staat:

„Maar belangende de toekomstige zaken en voorvallen, verenigt Salomo lichtelijk de raadslagen der mensen met de voorzienigheid Gods... Want God, Die ons leven met zekere palen heeft afgeperkt, heeft ook meteen de zorg voor ons leven ons bevolen en toevertrouwd en ons van middelen en onderstand om dat te bewaren, genoegzaam voorzien en ook. voor de gevaren gewaarschuwd, en ons daartegen zekere behoedingen en remediën gegeven, opdat die gevaren de onvoorzichtigen niet zouden overvallen en onderbrengen, ...indien Hij ons voorheen de gevaren aanwijst, dat wij niet lichtvaardig daarheen moeten lopen... Ziet eens, hoe kwalijk uw zeggen en redenereii overeenstemt met de ordonnantie en uitdeling Gods! Gij besluit, dat men zich rikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de echtheid van het transcript nooit betwist. Verder werd Glaspie het zwijgen opgelegd tot na het einde van de grondoorlog. Pas toen mocht ze verschijnen voor de commissies voor buitenlandse betrekkingen van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden om de Amerikaanse diplomatie in Bagdad van voor 2 augustus te bespreken. Glaspie heeft dat op een overtuigende manier gedaan. Na afloop hadden de congresleden haar niets te verwijten.

Ver van de media

Ondanks haar onschuld moet Glaspie nu dus de rekening betalen voor de fouten van de minister van buitenlandse zaken. James Baker is in verlegenheid gebracht door de invasie van Koeweit en daarvoor moet iemand de politieke schuld dragen. April Glaspie dus. Als straf wordt ze opgesloten in de een of andere onbekende Amerikaanse universiteit, ver van de grote media, waar ze in stilte mag werken aan een onbekend en vooral niet-controversieel onderwerp. In feite wordt haar carrière tijdelijk stopgezet tot na de verkiezingen van 1992. Daarna zal Baker waarschijnlijk een andere post zoeken en dan kan een nieuwe minister van buitenlandse zaken de grote talenten en ervaring van Glaspie opnieuw gebruiken in de Arabische wereld. voor het gevaar niet behoeft te hoeden, omdat wij hetzelve, dewijl het niet dodelijk en onvermijdelijk is, ook zonder hoeden en vermijden zullen ontgaan. Maar de Heere gebiedt u daarom het gevaar te schuwen, omdat Hij niet wil, dat het u dodelijk en onvermijdelijk zijn zal. Die uitzinnige mensen bedenken niet eens, hetgeen voor hun ogen ligt, dat de kunst en wetenschap van beraden en hoeden de mensen ingegeven is van de Heere, opdat ze daardoor zijn... Want vanwaar komt het toch dat een voorzichtig man, terwijl hij voor zijn leven zorgdraagt, zich uit het aanstaande ongeluk verlost en redt, en dat een dwaas door zijn onberaden lichtvaardigheid daarin vergaat, anders dan omdat beide de dwaasheid van de een en de voorzichtigheid van de andere instrumenten zijn van Gods beleid. Daarom heeft God alle toekomstige zwarigheden voor ons willen verbergen, opdat wij dezelve als onzeker en twijfelachtig zouden tegengaan..."

P. Boekhout Kruiskampweg 7 3851GPErmelo

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.