+ Meer informatie

Israëlisclie aanval op zuiden Libanon

Begin erg bezorgd over toestand

2 minuten leestijd

BEIROET — Israëlische vliegtuigen hebben maandagmiddag de havensteden Sidon en Tyrus in het zuiden van Libanon en nabijgelegen dorpen onder Palestijns beheer gebombardeerd. De Israëlische vliegtuigen drongen diep in Libanon binnen en bombardeerden ook het dorp Dalhamieh op 20 km ten zuiden van Beiroet.

De aanval begon op Sidon en breidde zich uit naar f^rus en verder naar het zuiden dichter bij Israël, zo werd van regeringszijde in Beiroet vernomen. Ook de Palestijnse kampen Ain Hilweh bij Sidon en Bourj el Chemali ten zuiden van Tyrus werden gebombardeerd. Een half uur na het begin werden ook bommen geworpen op Palestijnse doelen bij Nabatiyeh in de centrale sector, 12 km ten noorden van de Israëlische grens.

Antoie Khalil, bevelhebber van de pro-Syrische en linkse nationalistische sociale partij NSP, zei maandag dat zijn troepen samen met de Syriërs zondag de strategische Sanninheuvel in het centrum van Libanon op de christenfalangisten hebben veroverd. De heuvels liggen ten noordwesten van Zahle, waar begin deze maand de gevechten tussen de Syrische Arabische ADF en de christelijke militie waren uitgebroken.

Vliegveld nog dicht

De Syriërs zouden de heuvelketen willen veroveren omdat daarmee de Bekaa-vallei wordt beheerst en zij zich door de falangisten bedreigd zouden voelen. In Beiroet werd maandag weer geschoten bij de grens tussen de westelijke mohammedaanse en de oostelijke christelijke sector. Het vliegveld bleef voor de zevende achtereenvolgende dag gesloten.

De Israëlische premier, Menachem Begin, heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Haig, schriftelijk laten weten bezorgd te zijn over de toestand in Libanon. Hij sloot de mogelijkheid van een Israëlische interventie niet uit, gezien het „brute optreden" van de Syriërs.

Ook VS verontrust

Na de luchtaanval begon de Palestijnse artillerie een onophoudelijke beschieting van de enclave van de christenen onder majoor Haddad, aldus meldden Israëlische militaire waarnemers aan de grens.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Washington zei dat de nieuwe golf van geweld over Libanon de VS „ernstig verontrust heeft". De woordvoerder zei dat de verovering van heuvels in het centrum van het land „een belangrijke wijziging van de status quo" betekent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.