+ Meer informatie

Politie Rotterdam voelt zich alleen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Een aantal gemeentelijke instellingen in Rotterdam — de sociale dienst, de GG en GD en woonruimtezaken — willen maar gebrekkig of helemaal niet samenwerken met de Rotterdamse vreemdelingenpolitie. Het gevolg is dat de politie geen goed toezicht kan uitoefenen. Daardoor wordt illegaal verblijf in Rotterdam bevorderd.

;; Dit schrijft commissaris N. van Dorp van de Rotterdamse politie aan burgemeester Van der Louw. In zijn brief geeft Van Dorp een opsomming van knelpimten die de vreemdelingenpolitie ervaart bij de uitvoering van de vreemdelingenwet.

Volgens de commissaris komt het voor dat verpleging ten laste komt van de gemeenschap, terwijl de vreemdelingenpolitie weet dat de buitenlander verzekerd is of dat een derde (particulier of bedrijf) zich garant heeft gesteld voor alle kosten.

Gedwongen
;• Verder doet de vreemdelingenpolitie, aldus Van Dorp, noodgedwongen werk, dat eigenlijk door woonruimtezaken zou moeten worden gedaan. Hij wijst met name op het „schouwen" van woningen. Daarbij bekijkt de politie of buitenlanders passende woonruimte hebben. Dat is van invloed voor een verblijfsvergunning of eventueel gezinshereniging.

Onduidelijk

In een algemene opsomming van knelpunten noemt van Dorp de tegenstrijdigheid en onduidelijkheid over de taak die moet worden verricht. Aan de ene kant moet er aan een strikt vreemdelingenbeleid worden meegewerkt, aan de andere kant moet dienstverlening aan buitenlanders worden verleend.

Ook de wetgeving vindt hij ondoorzichtig. Er zijn teveel details en er wordt teveel gewijzigd. De richtlijnen van het ministerie van justitie vervat in de „vreemdelingencirculaires", zijn moeilijk toegankelijk. Andere knelpunten zijn onder meer een personeeltekort en een falende grensbewaking in het bijzonder aan de zuid-grens. Aldus de conunissaris in zijn brief aan Van der Louw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.