+ Meer informatie

Kinderbeschermers tegen bezuiniging

Door snoeien beleid doorkruist

2 minuten leestijd

UTRECHT — „Bezuinigingen op het kind is een slecht bewind", zo luidde zaterdag in Utrecht de leus van de landelijl

Volgens directeur Peeters van het werkverband integratie jeugdwelzijnswerk Nederland (WIJN), de organisator van de actiedag, heeft justitie op de begroting kinderbescherming ten opzichte van Vorig jaar vier mujoen gulden gesnoeid. De totale begroting voor kinderbescherming dit jaar bedraagt 409 miljoen gulden.

Door de bezuinigingen wordt volgens Peeters met name het beleid doorkruist om kinderen zoveel mogelijk via de 75 gezinsvoogdijinstellingen in pleeggezinnen te plaatsen. Nog geen tien jaar geleden verbleven er ruim 18.000 kinderen in tehuizen, nu zijn dat er nog 9.000. Het WUN wil dit beleid consequent doorzetten omdat men er van overtuigd is dat de opvang van kinderen buiten tehuizen betere resultaten tot gevolg heeft. De begeleiding geschiedt via de gezinsvoogdijinstellingen, maar juist hier heeft mevrouw Haars van Justitie, die zaterdag in Utrecht overigens zelf aanwezig was, in december'vorig jaar een vacaturestop afgekondigd. Er zouden volgens Peeters minstens 150 maatschappelijk werkers bij moet«n komen.

Groepsopvoeders

Maar ook in de tehuizen is een tekort aan zogenaamde „groepsopvoeders". Bij dé 220 bij het WUN aangesloten instellingen werken in totaal 6.000 van deze groepsleiders, maar dat aantal zal volgens Peeters met 150 tot 20Ö moeten toenemen. Dit kost echter twaalf tot vijftien miljoen gulden, maar dat geld is er niet. Het gevolg is volgens Peeters dat de werkbelastmg binnen de instellingen te hoog is.

Onder de zorg van het WUN vallen in totaal 25.000 kinderen van wie er 15.000 niet bij hun ouders wonen. Van die 15.000 zitten er ongeveer 6.000 in pleeggezinnen en 9.000 m tehuizen. De bezuiniging treft niet alleen de instellingen, maar ook de pupillen die moeten inleveren op zakgeld en kledinggeld en dergelijke. Ook is er ingekort op de vergoedingen aan pleeggezinnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.