+ Meer informatie

Het voordeel van de geboorte in een rijk nest

2 minuten leestijd

De Amerikaanse president George Bush doet het goed, en dat is voor een belangrijk deel te danken aan zijn vader. Dat verwijten politieke tegenstanders Bush al geruime tijd, maar daar gaat het hier niet om.

Het gaat hier om de economische en sociale status van zoons en dochters vergeleken met die van hun vader. Nu ging men er al geruime tijd van uit dat het nuttig kan zijn om in een rijk nest geboren te worden. Maar lang duurt het effect niet. "Van hemdsmouwen tot hemdsmouwen in drie generaties", zo verkondigde de beroemde Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie ooit. Maar volgens recent onderzoek duurt het langer.

Het eerste onderzoek in de VS naar het vader-zoonverband werd in 1980 gedaan onder leiding van professor Gary Becker van de Universiteit van Chicago. Hij kwam tot de zogenaamde factor 0,15. Dat betekent dat wanneer een vader tweemaal het gemiddelde inkomen verdient, de zoon 15 procent boven dat gemiddelde zal verdienen en de kleinzoon komt op 2 procent.

Recentelijk werd dat onderzoek herhaald door Bashkar Mazumder van de centrale Federal Reserve Bank van Chicago. Zijn kritiek op het onderzoek van Becker betrof vooral de korte periode waarop het onderzoek betrekking had. Mazumder keek eerst naar het inkomen van vaders over de periode 1970 tot en met 1986. Vervolgens vergeleek hij de inkomens van zonen en dochters van die vaders over de periode 1995 tot en met 1998.

Als vaders tweemaal het gemiddelde inkomen verdienen, dan verdienen de zonen volgens Mazumder 65 procent meer dan het gemiddelde en hun zonen 42 procent. Na zes generaties is het pluseffect nog 12 procent. Hetzelfde geldt voor dochters. Waarom is er zo'n sterke correlatie tussen de economische en sociale posities tussen de generaties? Geld is volgens Mazumder en medeonderzoeker David Levine een belangrijke factor.

"Geld geeft de mogelijkheid kinderen een goede opleiding te geven. Verder is er de voorbeeldfunctie die onbewust meewerkt, plus factoren zoals gezondheid en gunstige geografische omstandigheden. Hierbij gaan wij overigens uit van de zogeheten passieve factoren. Men heeft de wind mee en profiteert daarvan.

Er zijn natuurlijk tal van uitzonderingen, zowel positief als negatief. Kinderen die een eigen imperium creëren en hun vader vér voorbijstreven of omgekeerd. Daar spelen de actieve of karakterologische factoren of het ontbreken daarvan een overheersende rol. Maar in het algemeen hebben wij concreet aangetoond dat het in dit land helpt -economisch dan- als je uit een goed nest komt", aldus Mazumder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.