+ Meer informatie

Feiten

2 minuten leestijd

Deel twee van het jubileumboek behandelt in een achttal hoofdstukken de ontwikkeling van de beide Hollanden vanaf 1840 tot nu. Aspecten op het gebied van provinciaal bestuur, cultuur, demografie, verkeer en vervoer, handel, economie en landbouw komen aan bod. Het zou te ver voeren uitgebreid te citeren. Daarom in het kort enkele feiten. In de ongesplitste provincie Holland woonden in 1840 zo'n 970.000 mensen. Heel Nederland telde toen 2,8 miljoen inwoners. In 1990 wonen er in Noord-Holland 2,35 miljoen en in Zuid-Holland 3,2 miljoen mensen. Dat is samen 38 procent van de Nederlandse bevolking.

Het grondgebied van Zuid-Holland was in 1840 verdeeld over 242 gemeenten en dat van Noord-Holland over 147. Door de gemeentelijke herindeling zijn die getallen verminderd tot respectievelijk 101 en 76. Een aardige bijkomstigheid is dat in Noord-Holland de grootste en de kleinste gemeente van Nederland liggen: Amsterdam (692.000 inwoners) en Katwoude (240 inwoners). In Zuid-Holland is Rijnsaterwoude met 1300 inwoners de kleinste gemee;nte^%-,.Rotterdamij,de grootste met 578.000 inwoners'; V

Paviljoen Welgelegen in Haarlem werd ooit bewoond door Lodewijk Napoleon. Nu fungeert het als provinciehuis van Noord-Holland.

Dat beide provincies meer overeenkomsten dan verschillen kennen, bewijst de intensieve samenwerking op veel gebieden. Als het gaat om de bereikbaarheid van de Randstad, de ruimtelijke indeling, woningbouw en werkgelegenheid, hebben zij te maken met dezelfde problemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.