+ Meer informatie

Limburg verrast door hoge waterstand

2 minuten leestijd

ROERMOND - De beide Limburgse waterschappen hebben gistermiddag maatregelen getroffen in verband met de hoge waterstanden van de Maas. Ook elders in het land treden rivieren buiten de oevers. Rijkswaterstaat verwacht geen problemen voor de scheepvaart.

Door aanhoudende regenval steeg het waterpeil van de Maas gisteren bij Borgharen zeer snel naar 44,65 meter boven NAP. Vanmorgen om 09.00 uur was het water weer gedaald tot 44,20 meter. Vermoedelijk blijft het peil vandaag rondom die waterstand steken.

Dat betekent wel dat de kritieke grens van 44,10 meter bij Borgharen nog steeds wordt overschreden. Rijkswaterstaat houdt de vinger daarom aan de pols, aldus vanochtend woordvoerder Klaas Wierenga in het bewakingscentrum in Lelystad. Elke ochtend wordt aan degemeenten langs de Maaseen hoogwaterbericht doorgegeven.

Gisteren heeft Rijkswaterstaat aan de Limburgse gemeenten en waterschappen een zogenoemde voorwaarschuwing hoogwater afgegeven. Die blijft de komende dagen van kracht.

Het waterschap Roer en Overmaas in Sittard is begonnen met een inspectie van kaden en dijken langs de Zuid-Limburgse Maas. Ook heeft het pompen neergezet in Itteren, Borgharen, Geulle aan de Maas en Elsloo.

Tevens zijn nogal wat afsluiters in beken dichtgezet om het achterliggende gebied tegen overstroming te beschermen. De afvoer van de beken in Zuid- en Midden-Limburg is volgens het schap nog normaal.

Het waterschap Peel en Maasvallei in Venlo heeft op verschillende plaatsen aggregaten neergezet en in beken die op de Maas uitkomen de afsluiters dichtgezet. Op die manier kan het Maaswater niet terug de beken in stromen.

Het water was de afgelopen twee dagen volgens Wierenga sneller gestegen dan Rijkswaterstaat op basis van de weersverwachtingen had voorzien. "Vanaf zaterdagnacht zitten we opeens 2 meter hoger." De waterstanden in de Maas laten zich lastig voorspellen, aldus de woordvoerder. "De Maas is echt een regenrivier. Het is gebeurd dat de waterstand binnen 24 uur met 3 meter steeg."

Ook elders in het land is het water flink gestegen. De IJssel bij Zutphen is 1,5 meter hoger dan vorige week, voor de Rijn bijLobith geldt hetzelfde. De scheepvaart ondervindt er volgens Rijkswaterstaat geen hinder van. "Dan moet er nog heelwat water bijkomen", aldus Wierenga.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.