+ Meer informatie

Proef voetgangerslichten Gouda wordt voortgezet

„Nieuwe systeem logischer dan huidige"

2 minuten leestijd

GOUDA — De proef met verkeerslichten voor de voetgangersoversteekplaats bij de Van Limburg Stirumstraat lieeft al veel voetgangers hoofdbrekens gekost. Toch is het beslist niet onwaarschijnlijk dat alle voetgangerslichten in de toekomst er zo uit gaan zien als op het zojuist gereconstrueerde kruispunt.

Bij de genoemde voetgangersoversteekplaats zit het voetgangerslicht niet op de paal aan de overkant van de weg, maar op de paal waarop nu nog op het knopje wordt gedrukt. „Dat de mensen er nu nog niets van begrijpen, komt omdat de hele installatie nog niet klaar is. Eigenlijk is het nu ook wel wat verwarrend", zegt ir. Th. Lotman, chef afdeling verkeej . van de gemeente Gouda. „Nog deze week komen er detectiematjes in de bestrating, waarop een voetganger die wil oversteken, moet gaan staan. Dan is op het knopje drukken niet meer nodig. Bovendien komt er een infra-rood systeem in de installatie. die bijhoudt hoe lang de voetganger er over doet om aan de overkant te komen. Is die er snel, dan gaat het licht ook snel weer op rood. Op die manier beperken we de overlast voor het overige verkeer tot een minimum".

Logischer

Volgens Lotman is de proefsituatie veel logischer dan het huidige systeem. „Voor elke verkeersdeelnemer zit het verkeerslicht voor de kruising die hij moet maken. Alleen voor de voetganger is dat anders. De voetgangers moeten in een definitieve opstelling alleen wel kunnen rekenen op een wat lager aangebracht en vandalisme-bestendig lichtsignaal. Het voordeel bij de proef is ook, dat overige verkeersdeelnemers die zich op dezelfde weg en in gelijke richting van de weg bevinden, ook sneller kunnen zien of de voetgangers rood of groen hebben", aldus Lotman. Hij vertelt dat de proef in Maastricht inmiddels positief is uitgevallen. „Maar, zoals bij elke proef of nieuwe situatie moeten de mensen er even op attent worden gemaakt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.