+ Meer informatie

Amin zaait weer grote verwarring

Operatie rookgordijn over moorden

3 minuten leestijd

NAIROBI — Vijftien Oegandezen, onder wie 13 die zouden hebben samengezworen om president Idi Amins regime omver te werpen, zijn vrijdag in Kampala terechtgesteld, zo hebben diplomaten in de Oegandcsc hoofdstad meegedeeld.

De Oegandese regering heeft de terechtstelling niet officieel bevestigd, maar een ambtenaar van het ministerie van voorlichting zei dat hij vrijdagmiddag om vier uur onze tijd een salvo van schoten had gehoord.

De telefonisch benaderde diplomaten deelden mee dat de executies hadden plaatsgehad.

In de uitzending van radio Oeganda van vier uur werd in de verleden tijd gesproken, toen een waarschuwing van president Idi Amin tegen ondermijnende activiteit werd aangehaald en erbij werd gezegd dat het een commentaar van de president betrof „op de omstandigheden die leidden tot de berechting van de dertien personen die wegens verraad zijn terechtgesteld".

Geopereerd?

„President-voor-het-leven Amin heeft gewaarschuwd dat een ieder die zich bezighoudt met subversie, zij hij minister of hooggeplaatst ambtenaar, in feite zelfmoord begaat", aldus de radio.

De executie heeft plaatsgehad temidden van speculatie over Amin zelf, van wie donderdag werd gezegd dat hij na een operatie in coma was geraakt. Sindsdien zijn geen officiële bulletins verstrekt.

President Amin had een verzoek om gratie voor de veroordeelden van president William Tolbert van Liberia afgewezen. De motivering was dat hij zich had neer te leggen bij het eenstemmige vonnis van de opperste defensieraad.

List

Op berichten over andere verzoeken om gratie van o.a. president Bongo van Gabon, voorzitter-bij-toerbeurt van de Organisatie van Afrikaanse

IDI AMIN ...nieuwe grappen"... Eenheid, is Kampala niet officieel ingegaan.

Wat de ziekte van Amin betreft: er zijn diplomaten in Kampala die aan de berichten daarover twijfelen. Donderdagavond toonde de televisie beelden van de lichte operatie die een Sovjetrussische chirurg heeft uitgevoerd voor de verwijdering van een uitwasje aan Amins nek.

In Londen zei de vroegere Oegandese minister van gezondheid Henry Kyemba, dat hij geloofde dat het bericht over Amins ziekte „een van die stomme grappen uit Kampala is waaraan men moet wennen".

Hij zei dat men de vermeende ziekte had laten samenvallen met de terechtstellingen, zodat Amin later zou kunnen zeggen dat hij in coma lag en geen gratie had kunnen verle

Geen drank

De Naafl, de Britse militaire coöperatie waarvan de zusteronderneming in Kenia drank en sigaretten leverde aan het Oegandese leger, heeft zich neergelegd bij de wens van de regering, alle handel met Oeganda te beëindigen, zo is vrijdag van officiële zijde in Londen vernomen.

De wens van de regering is voortgevloeid uit protesten die in juli waren gerezen nadat was vernomen dat Naafl elke maand voor 70.000 pond sterling zijn produkten leverde aan de Oegandese strijdkrachten.

Het nieuws is onthuld in een brief die de Britse minister van buitenlandse zaken, David Owen, heeft geschreven aan het Lagerhuislid van de Labourpartij Greville Janner, die als eerste protest had aangetekend.

Janner zei nadat hij van het besluit van Naafl had gehoord, dat hij hoopte dat president Amin er zo boos over zou worden dat het tot zijn val of zelfs tot zijn dood zou leiden, „voordat hij weer iemand anders om hals brengt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.