+ Meer informatie

Tuintips

4 minuten leestijd

Voor vrijwel iedere situatie is er een geschikte clematis
De clematis is van oorsprong een bosplant Daardoor doen verschillende soorten het goed op een koude noordmuur. De sterkste groeiers kunt u in een flinke boom laten klimmen zonder dat de boom er last van heeft. Meestal zoekt de clematis het licht aan de buitenkant van de boomkruin op, waardoor de bloemen goed zichtbaar zijn. Kies een kleur die afsteekt bij het blad. Oriënteert u zich goed voor u wat gaat kopen want er is een clematis voor vrijwel iedere situatie en passend bij bijna iedere wens. Zo zijn er klimmende en laag blijvende soorten, vroege, middelvroege en late bloeiers. Een enkele soort geurt of blijft groen in de winter! Ook dubbele bloemen zijn geen zeldzaamheid, hoewel zo'n "eenvoudige" enkele bloem vaak de voorkeur heeft van de echte liefhebber, die "dubbel" beschouwt als kunstmatig.

Braam
Hoewel de vorstschade bij de takken van de braam over het algemeen wel meevalt moet u, als de temperatuur daalt tot onder de min 10 graden en zeker als de vorst vergezeld gaat van een koude, schrale wind, uw maatregelen treffen. Leg de takken op de grond en dek ze af met een kleed of rietmat. Om te voorkomen dat de boel wegwaait, verzwaart u kleed of mat met klinkers. Ook kunt u de randen vaststeken met tentharingen of haken, die u zelf kunt maken van dik ijzerdraad.

Ruigte
Haal voor de winter de ruigte om de stam van de bomen weg. Lang uitgegroeid, verdord gras, wat uitlopers uit de onderstam en onkruidjes zorgen voor zo'n "baard" om de stam. Muizen gebruiken de baard wel om ongestoord en beschermd tegen ongewenste blikken (roofvogels, kleine roofdieren als de wezel en hermelijn) aan de stam te kunnen knagen. Woelratten kunnen zo zonder problemen aan de wortels knagen. De aantasting kan zo erg zijn dat alleen de penwortel overblijft. Uw met zorg gekweekte fruitboompje legt het dan helaas af! Overigens is het tóch beter om rond bomen en struiken een stukje gras weg te halen. In de plantsoenen ziet u dat ooK zo'n boomspiegel rond de stam. Het heeft bovendien het voordeel dat het gras op die manier gemakkelijker gemaaid kan worden zonder dat de stam beschadigd wordt Gras en boom/struik vormen eikaars voedsel- en vochtconcurrent. De graswortels scheiden een stof af die een ongunstige invloed heeft op de groei van bomen en struiken.

Tomaat
Het buitenseizoen is voorbij maar aan uw planten kunnen nog wat tomaten hangen. Groen, met een vleugje oranje misschien. U kunt ze afplukken en binnen leggen. Niet in de zon en niet boven de verwarming. Ze verliezen dan te veel vocht en dat is jammer Een lichte, redelijk koele plaats is het beste. In receptenboekjes over de inmaak van groenten en fruit staan soms recepten waar groene tomaten bij gebruikt kunnen worden. Op die manier hoeft u niets weg te gooien!

Gele clematis
We denken bij de clematis aan een klimplant, maar er zijn ook laagblijvende soorten, die niet hoger dan een meter worden. Heel apart is de gele soort Bill Mackenzie. De bloemen hebben dikke bloembladen. Het bloemetje heeft veel weg van een klokje. Ook de vruchtpluizen zijn erg decoratief. Naast deze gele soort zijn er tientallen andere te koop, maar dan moet u wel bij een gespecialiseerde kweker zijn!

Groeifolie
Over groeifolie heeft u al eerder wat kunnen lezen in een van de lenteafleveringen. In de lente kan folie ervoor zorgen dat de grond sneller opgewarmd wordt. In de herfst kan door folie de warmte wat langer vastgehouden worden. Ook plensbuien en ander ongerief worden door de folie wat "buiten de deur gehouden". Herfstgewassen hebben door de folie meer kans om uit te groeien tot een groter, oogstbaar gewas. De kans op rot neemt af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.