+ Meer informatie

„Ontwikkelen stad kan niet zonder bewoners"

[Hoogleraar: Niet alleen kantoren neerzetten

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - „Een stad als Frankfurt is zichzelf voorbij gelopen. Ze hebben daar voortdurend investeerders aangetrokken die dure kantoren neerzetten. Nu komt Frankfurt met de brokken te zitten, de ontwikkeling is ten koste gegaan van de bevolking".

Dat zegt de Rotterdamse hoogleraar stedelijke en regionale economie L. van den Berg. Hij is, onder meer samen met de gemeente Rotterdam, organisator van een congres dat vanaf vandaag drie dagen lang in De Doelen wordt gehouden over de ontwikkeling van de stedelijke regio. Vertegenwoordigers van steden uit Westen Oost-Europa, zoals Marseille, Barcelona, Warschau, Boedapest, Frankfurt en Kopenhagen, wonen het congres bij.

Steden moeten wel veel meer ondernemer worden, omdat bij het wegvallen van de Europese grenzen de macht van landen naar stedelijke regio's verschuift. „Maar een sterke ontwikkeling van de steden kan alleen wanneer de bevolking erin meegaat, dus niet zonder een visie die iedereen erbij betrekt", aldus Van den Berg.

Frankfurt moet nu de investeerders interesseren in minder lucratieve projecten. De ontwikkeling ging daar te snel en er ontbrak een visie, aldus Van den Berg. Hetzelfde geldt volgens hem voor het Zwitserse Zurich.

Rotterdam en het Engelse Birmingham noemt de hoogleraar voorbeelden van hoe het beter kan. Ook die steden dijen weliswaar uit, maar de bewoners worden volgens hem niet vergeten.

Rotterdam werkt op bestuurlijk niveau samen met de Drechtsteden en met andere Rijnmondgemeenten. Van den Berg sluit niet uit dat de samenwerking zich ook verder moet uitbreiden, bij voorbeeld in de richting van Antwerpen. De toenemende concurrentie dwingt hen er mogelijk toe als regio in Europa zo sterk mogelijk te staan.

Reisjes

Reisjes van burgemeesters over de wereld om bedrijven aan te trekken, kunnen nuttig zijn. Volgens Van den Berg is het effect daarvan echter het grootst wanneer het niet hap-snap gebeurt maar vanuit een algemene visie. „Waar wil je heen met je stad, met je regio? Doe je dat niet, dan worden de mogelijkheden van een gebied niet optimaal gebruikt. Doe je dat niet, dan krijg je op termijn de rekening gepresenteerd", waarschuwt Van den Berg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.