+ Meer informatie

Militair ingrijpen tegen Irak niet uitgesloten

Moskou steunt VS; nog meer troepen naar Golf

3 minuten leestijd

MOSKOU/BAGDAD - Het bezoek van de Amerikaanse minister James Baker van buitenlandse zaken aan Moskou heeft ertoe geleid dat de Sowjet-Unie zich achter de harde lijn van de VS ten opzichte van Irak heeft geschaard.

De Sowjetminister van buitenlandse zaken, Eduard Sjewardnadze, onderschreef na een onderhoud met Baker diens visie dat „een militair ingrijpen tegen Irak niet meer valt uit te sluiten". Baker was gisteren in Moskou in het kader van een achtdaagse reis door het Midden-Oosten en Europa waarbij hij nagaat in hoeverre de bondgenoten bereid zijn een eventueel militair ingrijpen tegen Irak te ondersteunen.

De Amerikaanse president, George Bush, noemde de nieuwe opstelling van de SU „zeer nuttig". „We zitten op dezelfde golflengte", aldus Bush. De Sowjetminister merkte daarbij wel op dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet beslissen over het inzetten van eventueel geweld. „Elke beslissing moet genomen worden door de Veiligheidsraad. Wij moeten niet twijfelen aan de bekwaamheid van de V-raad verstandige en weloverwogen besluiten te nemen".

Baker had na zijn onderhoud met Sjewardnadze ook nog een ontmoeting met Sowjetpresident Michail Gorbatsjov. Over de inhoud van dat gesprek werd niets bekendgemaakt, maar Baker verklaarde na afloop dat hij bij zijn bezoek aan Moskou de bevestiging heeft gekregen dat de VS en de SU wat betreft de hoofdpunten inzake de Golfcrisis op dezelfde lijn zitten.

150.000 man extra

China, dat met een vetostem in de Veiligheidsraad een eventueel militair optreden tegen Irak kan blokkeren, liet gisteren bij monde van een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken weten dat „zolang er een glimpje hoop is het zoeken naar een vreedzame oplossing moet worden voortgezet".

Intussen heeft George Bush gisteren bekendgemaakt dat hij extra troepen naar de Golf zal sturen. Als argument voor de versterking van de multinationale strijdmacht voerde hij aan dat de Verenigde Staten hun verantwoordelijkheid in het gebied niet kunnen ontlopen. Er zullen waarschijnlijk nog eens zo'n 150.000 militairen naar de Golf worden gestuurd. De nieuwe troepenzending zou bestaan uit onder andere twee pantserdivisies en een aantal kleinere divisies uit Duitsland en een divisie uit de VS, de beroemde "Big Red One" van de Eerste Infanterie. De marine zal drie extra vliegdekschepen met hun bemanningen sturen, alsmede een slagschip en een groep van 5000 amfibische mariniers. De luchtmacht zal waarschijnlijk eveneens versterkingen sturen. Ook zullen honderden extra tanks naar de Golf worden gestuurd.

Bush antwoordde op de vraag of de nieuwe troepenzending een oorlogsverklaring aan Saddam Hoessein inhoudt dat hij „graag een vreedzame oplossing voor dit probleem" zou zien. „Het mooiste zou zijn als deze militaire manoeuvre hem (Saddam) overtuigt. Laten we hopen dat hij verstandig wordt", aldus Bush. De president zei ook het gebruik van geweld nooit te hebben uitgesloten „en dat blijkt wel uit wat we vandaag hebben gedaan".

Dreigement

Bagdad sloeg gisteren opnieuw oorlogszuchtige taal uit. Irak dreigde het hele Arabische schiereiland in de as te leggen als het zou worden aangevallen. „De moeder van alle oorlogen is dichterbij", zo schreef de Iraakse regeringskrant Al-Jumhouriya gisteren.

Waarnemers maakten gisteren bekend dat Saddam Hoessein zijn stafchef van het leger, generaal AbdelKarim al-Khazraji, heeft vervangen. Generaal Hoessein Rasjid wordt de nieuwe stafchef en wordt in Irak als een nationale held beschouwd omdat hij in april 1988 in de Golfoorlog de beslissende veldtocht tegen Iran heeft geleid.

De Saoedische koning Fahd vroeg gisteren om internationale garanties om te voorkomen dat Irak, mocht het zich uit Koeweit terugtrekken, alsnog zou besluiten tot een aanval op Saoedi-Arabië. „Ik zie geen andere mogelijkheid om totale vrede te bereiken", aldus Fahd.

Zie ook pag. 3 en 7.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.