+ Meer informatie

Arbeidsplaatsen in Overijssel bedreigd

Door stijgende financiële nood

3 minuten leestijd

ZWOLLE — In Overijssel staan volgens de ontwikkelingsmaatschappij van deze provincie zeker enkele duizenden arbeidsplaatsen op de tocht doordat steeds meer bedrijven in financiële nood komend

De eerste vier maanden van dit jaar vroegen 14 ondernemingen — met in totaal 3000 mensen in dienst — via de Overijsselse ontwikkelingsmaatschappij (OOM) om overheidshulp. In dezelfde periode van het vorige jaar lag dat aantal 40 procent lager. Uit 1980 zijn 15 noodlijdende bedrijven „overgebleven" die nu nog goed zijn voor een paar duizend arbeidsplaatsen. De situatie in het Overijsselse bedrijfsleven is volgens OOM-directeur F. van Gastkemper nog somberder dan uit de cijfers van de ontwikkelingsmaatschappij blijkt, want niet alle bedrijven . die in moeilijkheden raken, nemen contact met de OOM op. De klappen vallen, naar de indruk van de ontwikkelingsmaatschappij, vooral in de traditionale bedrijfstakken, zoals de metaal en de textiel. Dat het aantal probleemgevallen dit jaar zo sterk stijgt heeft naar de mening van de OOM onder meer te maken met de verminderde bereidheid van banken om kredieten beschikbaar te stellen.

Beperken

De OOM kan overigens weinig voor deze ondernemingen doen aangezien ze zelf geen geld voor dit soort steunverlening heeft. „We moeten ons daarom helaas veelal beperken tot het doen van een goed woordje bij de rijksoverheid", zo stelt directeur Gastkemper. De ontwikkelingsmaatschappij kan, voor wat betreft het werven van bedrijven voor vestiging in Overijssel en het deelnemen in vernieuwingsprojecten bij ondernemingen overigens meer activiteiten ontplooien.

Mede dankzij inspanningen van de OOM vestigden zich in 1980 in Overijssel zes nieuwe bedrijven die samen werk bieden aan 225 mensen. Dit aantal arbeidsplaatsen kan binnen enkele jaren verdubbelen. Directeur Gastkem-per deelde maandag mee dat twfee nieuwe firma's hebben besloten tot vestiging in Overijssel. Het gaat om Meding BV, dat zich in Hardenberg gaat toeleggen op de produktie van medische apparatuur en Circuits Nederland BV (ICN), een computerbedrijf dat in Enschede gaat bouwen. De OOM verleent aan beide bedrijven financiële steim.

Toekomst

Vooral van de komst van ICN verwacht de OOM een uitstralingseffect. Er zijn volgens Gastkemper diverse interessante contacten met ondernemingen en als de economie wat aantrekt zal dat naar zijn verwachting tot een positieve ontwikkeling leiden.

Om op grote schaal de interesse van met name Amerikaanse ondernemingen in de sector van de micro-elektronica te wekken zal naar zijn oordeel het Nederlandse investeringsklimaat belangrijk moeten verbeteren. ;De OOM pleit in haar jaarverslag voor een andere opzet van de investerings premieregeling (IPR): de norm van tien werknemers als minimum-bedrijfsgrootte voor premie zal moeten worden losgelaten, de investeringsdrempel verlaagd (van twee naar één ton) en de premie op bedrijfsmiddelen verhoogd, terwijl de verplichte koppeling met het investeren in gebouwen ongedaan moet worden gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.