+ Meer informatie

ANWB boos over duurdere benzine

Protestbrief Tweede kamer

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De ANWB protesteert ernstig tegen de regerings* voorstellen om de bènzine-accijns te verhogen met drie cent per liter, de dieseltoesiag — alleen voor personenauto's — te verhogen en een belasting voor LPG-verbruikende auto's in te voeren.

De bond heeft dit maandag geschreven aan Tweede-kamervoorzitter Dolman met het verzoek het protest van de ANWB onder de aandacht van de kamerleden te brengen.

De voorgestelde maatregelen treffen uitsluitend de particuliere automobilisten, die nu 250 miljoen gulden per jaar extra moeten gaan opbrengen, aldus de ANWB.

De verdergaande kostenstijgingen zullen ongetwijfeld leiden tot bezuinigingen met alle gevolgen van dien voor zowel de verkeersveiligheid als de werkgelegenheid 'in de autobranche. Daarbij moet worden bedacht, dat de auto voor velen al lang geen luxe-artikei meer is, maar een noodzakelijk vervoermiddel, waarmee in de individuele mobiliteitsbehoefte kan worden voorzien, daar waar andere mogelijkheden veelal ontbreken.

Voorts zal de kostenstijging eveneens 'de druk op het openbaar vervoer nog verder doen toenemen, terwijl de capaciteitsgrenzen hiervan reeds zijn bereikt of zelfs overschreden.

Geleidelijk

De ANWB wijst er verder op, dat uit oogpunt van energiebesparing en selectief autogebruik voortdurend is aangedrongen op het zoveel mogelijk variabel maken van de autokosten. De voorstellen van nu zijn geheel in strijd met dit streven, omdat juist voor diesel en LPG gekozen is voor verhoging van de vaste heffing.

De ANWB staat niet bij voorbaat afwijzend tegenover een verhoging van de belastingdruk op LPG, maar deze moet dan wel geleidelijk worden ingevoerd en een variabel karakter hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.