+ Meer informatie

Onderzoekers vinden verspreider aids-virus

Ontdekking kan doorbraak veroorzaken

2 minuten leestijd

NIJMEGEN - Een groep Nijmeegse onderzoekers heeft een menselijk eiwit ontdekt dat zeer waarschijnlijk verantwoordelijk is voor het transport van het aidsvirus (HIV) door het lichaam. Het ontdekte eiwit zorgt er ook voor dat het virus afweercellen kan binnendringen en zo de immuniteit van het lichaam verstoort.

De onderzoekers van de Katholieke Universiteit Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud, eveneens in Nijmegen, publiceerden hun ontdekking vandaag in twee artikelen in het toonaangevende Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Volgens immunoloog prof. dr. C. Figdor en onderzoeksleider dr. Y. van Kooyk zal de publicatie een "opmerkelijke verschuiving in het denken over de HIV-infectie veroorzaken." Het team onderzoekt nu of mensen die nauwelijks vatbaar zijn voor HIV wellicht een afwijkend eiwit bezitten. De Nijmeegse onderzoekers verwachten op zijn vroegst over een jaar op basis van hun vondst te kunnen gaan werken aan een mogelijke therapie tegen aids. Ze denken aan een methode om het verantwoordelijke eiwit DC-SIGN te blokkeren.

Vliegenstrip

Het was al bekend dat een in 1992 gevonden eiwit een rol speelt bij het ontstaan van aids. Over dit eiwit was verder echter niets bekend. De Nijmeegse wetenschappers kwamen het eiwit twee jaar geleden weer tegen bij een ander onderzoek. Al snel bleek dat DC-SIGN als een soort vliegenstrip aan de buitenkant van zogenaamde dendritische cellen zit. Dat zijn witte bloedcellen die als 'spionnen' zoeken naar vreemde indringers in het menselijk lichaam. Het DC-SIGN vangt zo het aidsvirus op plaatsen waar dit het lichaam binnenkomt, bijvoorbeeld in de bloedbaan, bij de anus of de vagi- na.

De bloedcellen brengen het virus naar het afweersysteem in de lymfeklieren, zoals dat gewoonlijk gebeurt om vreemde indringers onschadelijk te maken. Uit de Nijmeegse experimenten blijkt echter dat het virus daar juist de cellen infecteert die het zouden moeten uitschakelen. Onderzoeksleider Van Kooyk duidde daarom de dendritische cellen gisteren aan als een soort paard van Troje, die 'op hun rug' de indringer binnenbrengen.

Er bestaan volgens Van Kooyk mensen die door een genetische afwijking het bepaalde eiwit niet hebben. Deze mensen lijken ongevoelig voor aids. Nader onderzoek naar mogelijke blokkering van DC-SIGN zou een remedie tegen aids kunnen opleveren, maar de verwachtingen daarover moeten niet te hoog gespannen zijn, zo waarschuwde Figdor.

Apen

De Nijmeegse onderzoeksgroep start binnenkort met onderzoek op apen. Ze vermoeden dat HIV extra steun krijgt van het gevonden eiwit. Dat zou er ook voor zorgen dat het virus veel langer dan de gebruikelijke 24 uur in het lichaam in leven kan blijven. Het virus zou zich zelfs lange tijd kunnen verschuilen in de dendritische cellen, vermoedt Figdor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.