+ Meer informatie

Buitenlandse pers dient klacht in

Voedselvergiftiging grote strop

2 minuten leestijd

BRUSSEL — Het bestuur van de API (Assocation de la presse internationale) te Brussel, heeft maandag besloten in een brief aan de Nederlandse regering zijn beklag te doen over de gang van zaken bij de laatste Europese topconferentie op 23 en 24 maart in Maastricht. De API is de vereniging die de belangen behartigt van de in Brussel geaccrediteerde buitenlandse journalisten.

Het verzoek tot het schrijven van de brief is gekomen van een groot aantal leden van dö Internationale persassociatie in Brussel. Veel van die leden zijn ziek geworden na het eten van een maaltijd die hun op de tweede dag van de topconferentie in Maastricht werd aangeboden. Ze zijn er verontwaardigd over dat van Nederlandse zijde de kwestie van de voedselvergiftiging in eerste instantie werd gebagatelliseerd. De Nederlandse autoriteiten wordt onder meer verweten dat ze onvoldoende pogingen in het werk gesteld hebben om de ziek geworden journalisten op de hoogte te stellen van de aard van de ziekte.

Schade

Een aantal voor eigen rekening •werkende journalisten heeft door het gebeurde in Maastricht ook aanzienlijke financiële schade geleden. Niet alleen hebben ze veelal dokters- en apothekerskosten zelf moeten betalen, maar ook hebben ze in een aantal gevallen honoraria niet kunnen incasseren omdat ze als gevolg van hun ziekte niet konden voldoen aan opdrachten tot het schrijven van artikelen. Sommigen overwegen daarvoor schadeclaims in te dienen.

Zoals bekend heeft de voorlichtingsdienst van de gemeente Maastricht ruim een week geleden meegedeeld dat de maaltijd die de journalisten werd aangeboden vergiftigd was het salmonella-bacteriën ,,van het in Nederland zelden voorkomende type Indiana". Een onderzoek in de keuken van het gemeenschapshuis ,,de koepel" in Maastricht, waar het voedsel was bereid, heeft aangetoond dat daar verscheidene salmonella-haarden

De API in Brussel weet niet precies hoeveel journalisten ziek geworden zijn na het eten van het besmette voedsel. Maar hun aantal ligt dichter bij de tweehonderd dan enkele tientallen waarover de autoriteiten na de topconferentie in Maastricht spraken. Sommigen van hen voelen zich op dit ogenblik (dus drie weken na het gebeuren) nog steeds niet in orde. Verschijnselen die zich hebben voorgedaan zijn, behalve diarree en hoge koorts, verminderd gezichtsvermogen, leverklachten en duizeligheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.