+ Meer informatie

„Minder militaire oefenterreinen''

Bewindslieden schrijven Kamer

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — Er komen voorlopig geen nieuwe militaire oefenterreinen bij Ermelo, Oirschot en op de Leusderheide. Het oefenterrein de Loonse en Drunense Duinen bij Den Bosch zal worden gesloten. Dit blijkt uit een brief van de staatssecretarissen van defensie en natuurbeheer, Van Voorst tot Voorst en Gabor, en de minister van ruimtelijke ordening en milieubeheer. Alders, aan de Tweede Kamer.

Het inrichten van terreinen bij Ermelo-Noord (1000 ha), op de Leusderheide (850 ha), en bij Oirschot (250 ha) was voorzien in een in 1985 verschenen nota over de aanleg van zeven grotere en eveneens zeven kleinere oefenterreinen.

Onzekerheid over de toekomst van de dienstplicht, over de mogelijkheid om in het buitenland te oefenen en over de toekomstige omvang van de landmacht, maakt het mogelijk om de totale omvang van de militaire oefenterreinen, die volgens deze nota zou worden verminderd van 23.000 tot 17.000 ha, nog verder terug te brengen, tot ongeveer 15.000 ha.

Luchtmobiele brigade

De nieuw te vormen luchtmobiele brigade gaat oefenen op de circa 1000 ha van de Eder- en Ginkelse heide. Oefenen op de terreinen van de Sysselt. het Planken Wambuis en het Ginkelse Zand is niet nodig. Op de Ginkelse heide zal volgens Defensie voornamelijk te voet worden geoefend: er hoeft niet te worden gekapt, er wordt geen banenstelsel aangelegd, er komt geen "free-for-all".

Het laagvliegen boven de Waddenzee zal in afwachting van een NAVO-studie worden opgeschort. Een gebied van 34.000 ha boven de Waddenzee zal niet langer onveilig worden gemaakt door schietoefeningen vanaf het Nieuwe Haventerrein/Lutjeswaard in Den Helder. De schietbanen Vliehorst op Vlieland en Noordvaarder op Terschelling worden echter voorlopig gehandhaafd. De onveilige zone in de Lauwersmeer die bij het schietterrein Kollumerwaard hoort kan dankzij gebruik van simulatoren worden opgeheven.

Eenheden van de luchtmobiele brigade zullen met helikopters worden vervoerd van Deelen, min of meer langs de A-12, naar de Eder- en Ginkelse Heide, waar nu ook al helikopteroefeningen worden gehouden. Tegen 1993 zullen de transporthelikopters van deze brigade worden gestationeerd op Eindhoven, en een jaar later de bewapende helikopters op Soesterberg (vanaf 1996 op Gilze-Rijen). Deelen zal vanaf omstreeks 1996 als reservebasis fungeren. Start- en landingsoefeningen zullen naar verwachting in de toekomst niet langer op Deelen en Soesterberg worden gehouden maar in het buitenland.

Voorzorg

Om te voorkomen dat de landmacht in de toekomst onvoldoende oefenmogelijkheden heeft, zullen de grotere terreinen bij Havelte en Oirschot (te onderscheiden van het kleinere terrein) zo snel mogelijk worden ingericht. Zou in de toekomst de behoefte aan militaire oefenterreinen weer toenemen, dan kunnen zij eventueel worden aangelegd op landbouwgrond in Groningen, Flevoland en het gebied ten zuiden van Dedemsvaart. Maar het verplaatsen van zeven grotere en vijf kleinere oefenterreinen zou 3 tot 5 miljard gulden extra kosten, een bedrag waarover geen van de betrokken ministeries beschikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.