+ Meer informatie

Burgemeester Lisse krijgt erepenning

Na 13 jaar afscheid van gemeente

2 minuten leestijd

LISSE — Burgemeester A. J. Berends heeft de gouden erepenning van Lisse ontvangen. Hij kreeg die onderscheiding bij zijn afscheid als burgemeester, voor zijn buitengewone inzet voor de gemeente. Daarvoor was gistermiddag een buitengewone raadsvergadering belegd.

De raad nam als vriend afscheid van hem, maar niet alle fractieleiders konden zijn beleid van de afgelopen dertien jaar positief waarderen. Vooral de kleine partijen menen door zijn optreden nogal eens in de verdrukking te zijn gekomen. Mevrouw M. van Ruiten (D'66/PPF) noemde Berends als voorzitter lastig voor de minderheidspartijen. Zijn grote woordenstroom en de voorzittershamer waren volgens haar de gevreesde wapens.

De heer W. Rosdorff (PvdA) vond dat de burgemeester al te grote invloed had uitgeoefend op de Lissese raad. Bakzeil was ons deel, zei hij. Hij vond dat de voorzitter meer ingang had moeten verschaffen aan de minderheid. Vooral de besluitvorming voor de nieuwbouw van het raadhuis was daardoor bemoeilijkt.

De fractievoorzitter van de WD, de heer L. Robertus was milder in zijn oordeel en benadrukte de positieve kwaliteiten van de burgemeester. Hij betoogde dat de wethouders dank zij de welbespraaktheid van de burgemeester het erg gemakkelijk hadden gehad bij, het verdedigen van voorstellen. Ondanks de forse investeringen constateerde de WD'er, kan Lisse op een gezonde financiële toestand bogen.

Prediker

De heer W. Aangeenbrug (SGP) citeerde bij het afscheid van burgemeester Berends Prediker 3 vers 1: „Alles heeft een bestemde tijd en alle voornemen onder de hemel heeft zijn tijd". Aangeenbrug waardeerde het optreden van de burgemeester en diens uitspraak: dat luisteren het minste is wat men kan doen. Jammer vond hij dat ze el- . kaar nooit gevonden hadden in de heiliging van de zondag, terwijl de burgemeester ook in dezen Gods dienares dient te zijn. H. Smit (CDA) memoreerde de goede sfeer die altijd in de raadsvergaderingen heerste. Er was volgens hem veel tot stand gebracht in de periode-Berends.

Hij bood namens de hele raad burgemeester een radio-cassetterecorder voor de auto aan. De burgemeester stelde dat hij altijd naar eer en geweten de raad had geleid met de bedoeling ook de tegenstanders van de voorstellen van het college te overtuigen in hetgeen, hij geloofde. Hoofdelijke stemming vond hij, moet slechts toegepast worden in het uiterste geval.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.