+ Meer informatie

Geen cel voor Belg na doden dief

1 minuut leestijd

KORTRIJK (Belga/ANP) - Een Belgische juwelier die drie jaar geleden een inbreker heeft doodgeschoten, is vandaag door de rechtbank in Kortrijk schuldig verklaard zonder oplegging van straf.

België was lange tijd in rep en roer over deze zaak. Sommigen beschouwden de 28-jarige juwelier uit Harelbeke als een held. Daarmee lijkt de zaak sterk op een Nederlandse kwestie: de vervolging van twee medewerkers van een filiaal van Albert Heijn in Amsterdam die een overvaller zouden hebben mishandeld.

De rechtbank verwierp "zelfverdediging" als excuus voor de doodslag, want het leven van de juwelier werd niet bedreigd. Wel was er sprake van "uitlokking", aldus de rechtbank. Daarom hoeft de man niet de cel in.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.