+ Meer informatie

Ds. Koelmanschool in Gorinchem begonnen

Reformatorisch basisonderwijs

2 minuten leestijd

Maandagmorgen werd een begin gemaakt met het onderwijs in de reformatorische Ds. Koelmanschool voor basisonderwijs te Gorinchem. Met de kinderen kwamen bestuur, personeel en een groot aantal ouders bijeen in „de Heul".
Voorzitter A. M. Westrate haakte in zijn openingswoord in op het voorgelezen hoofdstuk 3 van Genesis, waarin de zondeval wordt beschreven. Wij moeten allen kiezen en daarbij zijn er twee wegen. Van nature kiezen wij altijd de verkeerde weg maar als het hart vernieuwd wordt mogen wij opnieuw kiezen. Dit wordt door de HEERE gewerkt.


HARTVEROVEREND
Nadat het hoofd der school, de heer D. J.Bart, bestuur, ouders en kinderen had toegesproken dankte hij voor de hartelijke ontvangst van hem en zijn gezin in Gorinchem. Hij noemde het hartveroverend.
Namens het comité Gorinchem van de Gereformeerde Bijbelstichting bood de heer D. J. A. van Herk een vijftal bijbels aan met de woorden Leer de jongen de eerste beginselen naar de eis zijns wegs; als hij ook oud geworden zal zijn, zal hij daarvan niet afwijken.
Het slotwoord werd gesproken door de heer J. J. Geluk, voorzitter van de kerkeraad der Gereformeerde Gemeente te Gorinchem .Hij had grote waardering voor de voortvarendheid waarmee het bestuur de oprichting van de nieuwe school had aangepakt. Tot het personeel zei hij dat bij de vorming van de kinderen voorop zal moeten staan, dat zij eerst het koninkrijk Gods moeten zoeken. Dan zullen zij met Mozes de keus maken om liever met het volk Gods kwalijk behandeld te worden dan voor de tijd de genieting der zonde te hebben.
Aan de ouders hield hij voor dat het helpen onderwijzen inhoudt, dat zij het personeel en de kinderen moeten opdragen in het gebed. Namens zijn kerkeraad deed hij de toezegging om de school in geestelijke en stoffelijke noden bij te zullen staan.
Nadat de heer Geluk de bijeenkomst besloten had werden de kinderen op ijs getracteerd en konden de ouders nog even zien hoe de kinderen tijdelijk zijn ondergebracht.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.