+ Meer informatie

Werkloosheid DDR tot 51.000 toegenomen

Regering stelt hoger loon in het vooruitzicht

2 minuten leestijd

BERLIJN | In de DDR zitten 51.000 mensen zonder baan. De werkloosheid is vooral ontstaan doordat het Bureau voor Nationale Veiligheid is opgeheven en door ontsla-

AWgemeine, de krant van de
er,i,ie

secretaris van arbeid en lonen, gisteren verklaard in een

nnDT^

Viermiljard

De loonsverhoging geldt vooral in de welzijnssector, maar ook werknemers in de industrie, de handel, het bank- en verzekeringswezen en de voedselindustrie kunnen ervan profiteren. De verhoging kost de overheid omgerekend ruim vier miljard gulden.

De economische problemen moeten worden overwonnen onder meer door een economische en monetaire unie te vormen met de Bondsrepubliek Duitsland, aldus Krause. Ondernemingen moeten autonoom worden en hun produktie richten op de werkelijke behoeften op de binnenen buitenlandse markt.

Met ingang van deze maand zullen ongeveer 120 ondernemingen in de lichte en de zware industrie niet langer onder staatstoezicht staan, zo liet Krause weten. De hervorming van de economie moet verder plaatsvinden via een herziening van het belastingstelsel, van de prijzen en van de lonen.

Het bankstelsel moet worden hervormd en de centrale bank dient een onafhankelijke positie te krijgen. Buitenlandse ondernemingen, die in bepaalde gevallen een meerderheidsbelang kunnen nemen in Oostduitse bedrijven, kunnen meewerken aan een nieuwe infrastructuur, kunnen de arbeidsomstandigheden verbeteren en het bedrijfsleven moderniseren, alsmede meewerken aan de bescherming van het milieu, aldus Krause.

Zwakkere lidstaten

Uit een enquête onder vijfhonderd Westduitse ondernemers blijkt overigens dat meer dan de helft van hen liever in de DDR en Oost-Europa investeert dan in de zwakkere lidstaten van de Europese gemeenschap, zoals Ierland, Griekenland en Portugal. Ook Tsjechoslowakije en Hongarije krijgen de voorkeur boven de zwakke EG-landen. Slechts een minderheid van de ondervraagden wil in, Polen actief worden. Het onderzoek is uitgevoerd door het in München gevestigde Ifo-onderzoeksinstituut. De resultaten zijn gisteren gepubliceerd in het Westduitse zakentijdschrift "Wirtschaftswoche".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.