+ Meer informatie

Hoogwater doorkruist laseren dijken

1 minuut leestijd

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland heeft het voorgenomen laseren van ruim 200 kilometer rivierdijk gisteren uitgesteld wegens de hoge waterstanden.

Het schap zou dit weekeinde laserbeelden van de rivierdijken maken vanuit een helikopter, maar door het hoge water is onvoldoende grond rond de dijklichamen zichtbaar, aldus een woordvoerster.

Het waterschap wilde alle dijken langs Rijn, Waal en IJssel vanaf de Duitse grens met laserbeelden in kaart brengen. Deze beelden laten nauwkeurig zien waar eventueel onderhoud of reparaties nodig zijn.

De lasermethode is goedkoper en sneller dan het traditionele landmeten. Maar voor betrouwbare beelden moet het rivierwater op zeker 55 meter afstand van de teen van de dijk staan, wat nu niet het geval is.

De Rijn bij Lobith stond gisteren op 12,07 meter boven NAP. In het weekeinde wordt ongeveer 60 cm stijging verwacht. Dat komt door smeltwater van sneeuw uit de Alpen en hevige regenval in het Zuid-Duitse stroomgebied van de Rijn.

De waterstand blijft vooralsnog meters onder het niveau van dreigende overstromingen in Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.