+ Meer informatie

Schijn

2 minuten leestijd

"O, alle gij dorstigen! komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet"

Jesaja 55:1

Er zijn veel mensen die een natuurlijke begeerte tot het goede hebben. Zij hebben bijvoorbeeld indrukken bij een predikatie, bij ziekte, in gevaar of bij vrees voor de dood. Dan zien ze hun zonden en hebben een begeerte tot Christus om hen zalig te maken, om met God verzoening te verkrijgen. Maar deze begeerten zijn soms ook snel verdwenen. Ze zijn niet als een natuurlijke dorst, die aanhoudt en toeneemt. Hun begeerten zijn vals. Ze begeren niet Christus, maar zichzelf.

Er zijn er ook die verzadigd kunnen worden zonder geestelijke wateren. Zij arbeiden voor de dingen van de hemel om Christus te verkrijgen. Zij onderzoeken en vragen om raad en zeggen: "Wat zullen wij doen opdat wij zalig worden?" Ze zijn steeds in het gebed om Christus en om barmhartigheid te verkrijgen, maar plotseling zijn alle pijnen gestild. Hoe komt dat, zult u mij vragen. Bezitten zij Christus? Neen! Bezitten zij barmhartigheid? Neen! Bezitten ze Gods gunst en vernieuwende genade? Neen!

Wat is dan de oorzaak van hun gerustheid? zult u mij vragen. De schuld van hun zonden houdt voor een tijd op hen te verwonden en hun consciëntie is gerustgesteld. Daarom zijn hun benauwdheden over. Er is geen noodzakelijkheid meer tot gebruik van Christus. Indien iemand echter in waarheid geestelijke dorst heeft, kan geen ding zijn dorstige ziel vervullen of verzadigen dan alleen de wateren des levens, ja, dan alleen Christus.

Obadia Sedgwick,

predikant te Covent-Garden

(De geopende fontein, 1666)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.