+ Meer informatie

OORLOGSDREIGING IN M.-OOSTEN NEEMT TOE

3 minuten leestijd

BEIROET — In het Midden-oosten heeft zich de afgelopen week een toenemende oorlogsgeest gemanifesteerd. Zaterdag kwamen er berichten over Israëlische militaire versterkingen in de Sinai en een gedeeltelijke mobilisatie in Egypte. In het Egyptische deel van de Sinai woestijn is naar wordt gemeld een staat van paraatheid ingevoerd, evenals op de Syrische hoogvlakte van Golan, zo melden kranten in Beiroet.
Ook kranten in Jordanië, Syrië en Egypte zijn gekomen met meldingen over concentraties van Israëlische infanterie en tanks evenals luchtdoelraketten en anti-tankgeschut langs de Israëlische grenzen met Syrië en Egypte.

Intussen speculeert de leiding van de Palestijnse guerrilla op een waarschijnlijke Israëlische verrassingsoorlog, mogelijk tegen zuidelijk Libanon. Om die reden, zo meldt het Libanese dagblad An Nahar, heeft guerrillaleider Yasser Arafat vrijdag zijn reis door Oost-Europa afgebroken en is hij met spoed naar Damascus gereisd.
Verscheidene Libanese kranten, waaronder de pro-querrilla El Moharrer, pro-guerrilla stijgende spanning in Egypte, Syrië, Israël en Libanon.

EGYPTE
Deze kranten, die reizigers uit de door Israël bezette Strook van Gaza citeerden, meldden dat er tankkolonnes en raketinstallaties in de afgelopen dagen naar het Egyptisch front zijn verplaatst.

Egyptische officieren zouden zich ernstig zorgen maken over de mogelijkheid dat de gevechten met Israël binnenkort zullen worden hervat.
Bij de Egyptische strijdkrachten zijn de gewone verloven ingetrokken en de troepen op de westelijke oever van het Suezkanaal blijven in staat van paraatheid, aldus An Nahar.
In Damascus beschuldigde het Syrische staatsdagblad Al Thawra Israël van „actieve oorlogsvoorbereidingen". Gemeld werd dat de Israëlische regering van premier Yitzhak Rabin „op het internationale politieke toneel voorbereidingen treft", voor een eerste Israëlische klap tegen de Arabieren.

SYRIË
Het zelfde dagblad drukte een artikel uit Jeruzalem af als zou Syrië in de afgelopen tien maanden voor meer dan twee miljard dollar aan Russische wapens hebben ontvangen.

Dit, aldus de Israëliërs, stelt Syrië in staat onafhankelijk van Egypte een oorlog te beginnen. „Deze (Israëlische) beweringen worden opzettelijk de wereld in gestuurd om een oorlog tegen de Arabieren te kunnen rechtvaardigen, in het bijzonder tegen Syrië", aldus Al Thawra.
Van ingelichte zijde in Beiroet is vernomen dat er sprake is van druk overleg tussen verscheidene Arabische hoofdsteden, waaronder Cairo, Damascus, Koeweit, Beiroet en Riyad in Saoedi-Arabië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.