+ Meer informatie

Moskou wil snel over kernwapens spreken

Zonder vooraf voorwaarden te stellen

2 minuten leestijd

MOSKOU/BONN — De Sovjet-Unie blijkt bereid te zijn geen voorwaarden vooraf te verbinden aan onderhandelmgen met de Verenigde Staten over beperking van kernwapens voor middellange afstand in Europa. Zij willen ook op korte termijn over deze zaak met de Amerikanen rond de tafel gaan zitten.

De Westduitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, verklaarde het afgelopen weekeinde in Bonn dat deze concessie van de Russen een van de belangrijkste punten was die uit zijn besprekingen van de afgelopen week in Moskou naar voren was gekomen.

Enige tijd geleden had president Brezjnjev in een rede al gezegd dat de Sovjet-Unie bereid is over bevriezing van deze wapens met de Verenigde Staten te praten. Maar het Westen was er tot dusver steeds van uitgegaan dat het „bevriezingsvoorstel van Brezjnjev een voorwaarde vooraf was voor het beginnen van echte onderhandelingen over beperking van deze wapens.

Dat is het niet, zo was Genscher gebleken. Het Westen moest het zien als een aanvullend voorstel. De NAVOlanden zagen tot dusver niets in het idee van bevriezing omdat zulks de Sovjet-Unie zou bevoordelen, die de laatste tijd een forse voorraad middellange-afstandswapens heeft aangelegd. De NAVO wil zich eerst veilig stellen met wapens die een antwoord kunnen geven op de beruchte SS-20 van de'Russen door zich uit te rusten met wapens die hieraan gelijk worden geacht, met name de nog in het produktiestadium verkerende kruisraketten en Pershing 11.

Aangezien de NAVO-landen al bereid zijn gebleken tot spoedige besprekingen over deze zaak staat volgens Genscher niets een snel begin van de 'Onderhandelingen, die in Geneve gevoerd zullen worden, meer in de weg. Hij had voorts zijn Russische gastheren nog eens ernstig gewaarschuwd voor de zeer ernstige gevolgen van een eventuele interventie in Polen. Ook de Russische aanwezigheid in Afghanistan had Genscher aangevoerd als een van de belangrijkste oorzaken van de huidige spanning tussen Oost en West. Zijn gastheren hadden hem beleefd aangehoord, maar er geen blijk van gegeven erg onder de indruk te zijn gekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.