+ Meer informatie

„Gorbatsjov ondertekent ontslagbrief"

Zeker twaalf republieken treden in Alma Ata toe tot gemenebest

2 minuten leestijd

LONDEN (AFP/DPA/RTR/UPI) - Sowjetpresident Michail Gorbatsjov heeft een decreet over zijn aftreden ondertekend, maar de datum nog niet ingevuld. Dat heeft radio-Moskou meegedeeld volgens de Britse omroepmaatschappij BBC, die het bericht heeft opgevangen.

De datum van aftreden is nog niet ingevuld in het document", zei radioMoskou, die citeerde uit de krant Nezavisimaya Gazeta. „De datum zal naar verwachting zaterdag, wanneer de republieken die een Gemenebest willen vormen bij elkaar komen in Alma Ata, of maandag worden ingevuld", aldus de radio.

De krant schreef dat volgens betrouwbare bronnen Gorbatsjov het decreet gisteren al ondertekend zou hebben.

Politiek actief

De Sowjetpresident herhaalde gisteren dat hij zou aftreden als een vlotte overgang van de SU naar het Gemenebest van Onafhankelijke Staten gegarandeerd zou worden, zo meldden media in de SU. Gorbatsjov verklaarde voor de Amerikaanse televisiezender ABC dat hij politiek actief wil blijven, maar zich vooral wil inzetten om hulp van westerse landen voor de voormalige Sowjetrepublieken te krijgen. Een woordvoerder van de Sowjetpresident ontkende dat Gorbatsjov een ongedateerd document over zijn aftreden heeft ondertekend.

De Russische president, Boris Jeltsin, vertelde de Italiaanse televisie deze week dat er voor Gorbatsjov geen rol meer is weggelegd in het nieuwe Gemenebest.

Vijf of zes republieken van de in staat van ontbinding verkerende Sowjet-Unie hebben te kennen gegeven dat ze willen toetreden tot het Gemenebest van Onafhankelijk Staten, dat zaterdag zijn beslag krijgt op een bijeenkomst in Alma Ata. de hoofdstad van Kazachstan. Dit heeft vice-premier Gennadi Boerboelis van de Russische Federatie gisteren verklaard.

Op Moldavië en Georgië na treden alle twaalf republieken van de Sowjet-Unie toe tot het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Dit nieuwe samenwerkingsverband krijgt de naam Gemenebest van Euro-Aziatische Onafhankelijke Staten, zo heeft vice-premier Boerboelis van Rusland gezegd.

Op de bijeenkomst van zaterdag in Alma Ata ondertekenen Armenië, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Toerkmenië en „mogelijk" Oezbekistan het verdrag over de stichting van het Gemenebest, dat de Slavische republieken Rusland, de Oekraïne en Wit-Rusland ruim een week geleden in Minsk gesloten hebben. Volgens Boerboelis wordt het hoogste orgaan in het nieuwe Gemenebest een raad van presidenten. Daaronder komt volgens hem een raad van premiers.

Moldavië kan op dit moment niet tot het nieuwe samenwerkingsverband toetreden vanwege de moeilijke toestand in die republiek, aldus Boerboelis volgens het persbureau Interfax. Georgië wil eerst onafhankelijk worden.

Gorbatsjov heeft zich uitgesproken voor het houden van een laatste zitting van de Opperste Sowjet (parlement) van de Sowjet-Unie. Tijdens deze vergadering zou op „een beschaafde wijze" de overdracht van de functies van het Sowjetparlement aan een nieuwe vertegenwoordigende structuur tussen de republieken moeten worden aangekondigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.