Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Hanneke werkt als stewardess van het ziekenhuis

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Hanneke werkt als stewardess van het ziekenhuis

6 minuten leestijd Arcering uitzetten

De afdeling catering van het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk werkt graag mee aan het herstel van patiënten en draagt zorg voor het culinaire medicijn. Jan Dekker, hoofd interne voedingsvoorziening: „Voedingsassistentes zijn de stewardessen van het ziekenhuis. Zij zorgen tussen alle pijn en prikken door voor lekker eten en drinken. Hanneke Boswijk (13) uit Nunspeet: „Toen mijn moeder in het ziekenhuis lag, kwamen mensen langs met eten en drinken. Ik dacht: dat is best een leuk baantje!

Marieke Pruim is leidinggevende van de voedingsassistentes. Ze vertelt dat men vroeger de voedingsassistente als koffiejuf zag. „Maar koffie rondbrengen is echt niet het enige werk! De taak van een voedingsassistent is om alles wat de mens tot zich neemt aan eten en drinken op een zo leuk mogelijke manier aan te bieden. We hebben daarom een nieuw systeem bedacht. Vroeger kwamen de broodmaaltijden voor elke patiënt kant en klaar naar de afdeling. De patiënt had dan de vorige dag al aangegeven wat hij of zij wilde eten. Maar het kon best zijn dat de patiënt zich heel goed voelde toen hij het formulier invulde, terwijl hij rond lunchtijd zo misselijk was dat hij niets kon eten. Daarom hebben we nu een broodbuffetwagen. De broodmaaltijd wordt aan bed samengesteld en meteen geserveerd. Het voordeel daarvan is dat de voedingsassistentes minder eten weggooien en meer contact met de patiënten hebben. Daardoor is dit beroep veel leuker geworden. Het St. Jansdal ziekenhuis heeft vijfenzestig voedingsassistentes in dienst.

Eet smakelijk
Gekleed in uniform loopt Hanneke naar de afdelingskeuken van de afdeling chirurgie, urologie en orthopedie. Daar ontmoet ze Wijnie en Aletta. Wijnie is een gediplomeerde dagassistente. Aletta is ochtendassistente. Zij laat Hanneke de broodbuffetwagen zien. Deze bestaat uit een uitgebreid assortiment brood en beleg. Op donderdag en zondag is er bij de lunch een gekookt ei en op zaterdag rozijnenbrood. Naast de broodbuffetwagen is er een drankenkar met warme en koude dranken. Om kwart voor twaalf mag Hanneke met de voedingsassistentes mee tijdens de broodronde. „Ben ik al aan de beurt? roept een patiënt vanuit de eerste kamer. „Doe maar twee bruin met kaas en jam. En thee graag.
Hanneke let goed op de handelingen van de assistentes: bord en bestek op een dienblad, de kamer in lopen en vragen wat de patiënt wil eten en drinken, brood en beleg op het dienblad leggen, drinken erbij zetten en ten slotte het volle dienblad naar de patiënt brengen. Koude dranken worden in een glas geserveerd en warme dranken in een beker. Al snel mag Hanneke meehelpen om de koffie en thee te tappen. Even later brengt ze een vol dienblad naar een patiënt. „Alstublieft en eet smakelijk. Het gaat prima. Vragen wat de mensen willen eten, laat ze liever aan de vrouwen over. Aletta: „Dat is ook best lastig, want je moet goed onthouden wat de patiënt zegt. Sommige patiënten hebben hulp nodig bij het eten. Daar zorgen overdag de verpleegkundigen voor. s Avonds is er een speciale assistent die meehelpt. Voor een enkeling wordt het brood alvast in stukjes gesneden. Als patiënten plat liggen, krijgen ze hun drinken in een tuitbeker. De voedingsassistentes mogen niet alle wensen van patiënten vervullen. Elke patiënt heeft een eigen dieetkaart. Een man wil graag een glas water, maar hij moet nuchter blijven voor onderzoeken en zelfs water is dan niet toegestaan. Wat vinden de voedingsassistentes zo leuk aan hun werk? Aletta: „Het contact met de patiënten! En het zorgen zelf natuurlijk. Het is heel afwisselend werk. Zeker omdat er elke keer weer nieuwe patiënten zijn.

Verstopt toetje
Na de afhaalronde en de afwas is het tijd om zelf aan tafel te gaan zitten. In het ziekenhuisrestaurant geniet Hanneke van een lekkere lunch. Daarna neemt Marieke haar mee naar de grote keuken van het ziekenhuis. Hier worden elke dag zon 1100 warme maaltijden klaargemaakt voor het ziekenhuis en verscheidene verzorgings- en verpleeghuizen in de omgeving. De warme maaltijden voor de patiënten worden een dag van tevoren gemaakt. Daarna worden ze gekoeld opgeslagen. Bij de keuken staat een treintje met karren vol maaltijden. Deze worden naar de juiste afdeling gereden en aangesloten op de elektriciteit. Om vier uur begint het verwarmingsproces en om vijf uur starten de voedingsassistentes met het uitdelen van de maaltijd. Marieke: „We zijn nu met een proef bezig om te kijken of we de soep bij de lunch kunnen serveren in plaats van bij de warme maaltijd. Anders zitten mensen bij het avondeten al snel vol en verstoppen ze het toetje in hun nachtkastje!

Menukeuzelijst
Om kwart voor twee begint de koffieronde. Wijnie deelt aan de patiënten menukeuzelijsten uit voor de warme maaltijd over twee dagen. Willen ze heldere ossenstaartsoep, gebonden uiensoep of liever ossenstaartbouillon? En kiezen ze voor lentestamppot met spek of voor aardappelen met varkensrollade? Er is keus genoeg! Hanneke duwt de drankenkar door de gang. Uit een van de kamers klinkt gesnurk. Oei, deze patiënt loopt haar koffie mis. Maar nee, volgens Wijnie worden slapende patiënten gewoon wakker gemaakt. Een vrouw van begin zestig heeft drie dagen geleden een kunstheup gekregen. Ze loopt langzaam achter een looprek door de gang, op weg naar de wc. „Zet maar appelsap voor me neer en koffie, want ik ben voorlopig nog niet terug! Hanneke loopt al. De man die naast de heuppatiënt ligt, wil jus dorange. Even later komt de vrouw weer op haar kamer. Ja, de operatie is goed gegaan en ze heeft geen pijn meer. Ineens is het druk in de gang. Mensen met bloemen en cadeautjes: het bezoekuur is begonnen. Na de afhaalronde en de afwas zit de dienst van Wijnie er bijna op. Nog even de dieetklapper up-to-date maken en wat administratie afronden. Daarna heeft Hanneke tot kwart voor vijf vrij. Rond vijf uur begint de avondassistente met het uitdelen van de warme maaltijden. Hanneke mag opnieuw meehelpen. Het aantal milliliters vocht wordt bij elke patiënt genoteerd op de vochtlijst. Niet alle patiënten hebben een vol dienblad, want sommigen krijgen sondevoeding. Patiënten die langer dan vier weken in het ziekenhuis liggen, worden door het ziekenhuis en restaurant Basiliek (dit restaurant is in het bezit van een Michelin-ster) getrakteerd op een gratis sterrenmaaltijd van drie gangen. Daarnaast krijgen zij s morgens een bloemetje. De patiënt op kamer 117 is morgen jarig en mag dus rekenen op een speciaal verjaardagsmenu uit eigen keuken

Terugblik van Hanneke
„Meegaan met de voedingsassistente leek mij heel leuk omdat ik wel eens in het ziekenhuis gezien heb hoe deze verpleegsters het eten en het drinken rondbrachten bij de patiënten. Het leek mij fijn om ook een keertje mee te helpen. Ik ben veel te weten gekomen over het werk van de voedingsassistente. Ik weet nu ook waar ze rekening mee moeten houden, bijvoorbeeld met een dieet of een zoutloze maaltijd. Het rondbrengen van eten en drinken bij de patiënten vond ik heel leuk en gezellig. Het werk van de voedingsassistente is erg afwisselend. Je hebt ook veel contact met de patiënten op de afdeling. Het was een heel leerzame en leuke dag.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 april 2009

Terdege | 100 Pagina's

Hanneke werkt als stewardess van het ziekenhuis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 april 2009

Terdege | 100 Pagina's