+ Meer informatie

arOREPORTAGE

3 minuten leestijd

'ndanks de snelle op
mars van film en video blijven voor een trouwreportage foto's toch de boventoon voeren. „Een fotoboek kun je blijven bekijken", vindt men bij Foto De Jong in Ridderkerk. „Als er een video wordt opgenomen, is dat erbij. Een film van een, anderhalfuur bekijk je niet zo vaak met de hele familie." Bij Foto Snoep in Krabbendijke is men dezelfde mening toegedaan. „Tien jaar geleden werd gezegd: Video, dat wordt de toekomst. Nu laat misschien een, twee op de tien bruidsparen een video doen. Vaak wordt de videocamera wel gebruikt voor het feest 's avonds, niet voor de plechtigheid." De fotograaf van Snoep komt in elk geval even op de receptie om een paar plaatjes te schieten. Hij biedt het bruidspaar tevens een foto aan uit de opnamen die 's middags buiten zijn gemaakt. „Stukje reclame, en 't is natuurlijk ook leuk." Wie minstens een stuk of twintig receptiefoto's wil, moet dat van tevoren zeggen. Foto De Jong wordt weinig meer gevraagd voor de avondfestiviteiten. „Er zijn tegenwoordig zo veel goede camera's in de familie; met zo'n automatisch toestel lukken de foto's vrijwel altijd."

Locatie
Waar de officiële reportage wordt gemaakt, is meestal een kwestie van overleg tussen fotograaf en bruidspaar. Hij laat zien waar het kan, zij kiezen. „Maar bij slecht weer is hier weinig mogelijk", vindt de fotograafvan De Jong. „We wijken vaak uit naar een museum." Ook in Krabbendijke gebeurt het weinig dat de aanstaande echtgenoten heel specifieke wensen inzake de locatie op tafel leggen. Foto De Jong adviseert zodra je een datum weet naar de fotograaf te stappen. Bij Snoep zegt men: „Gemiddeld een maand of vier, vijf van tevoren. Het ligt ook wel wat aan de streek. In een streek met weinig restaurants moet je heel vroeg afspreken; dan komen ze ook vroeg bij ons." De fotografen hebben meer dan eens te maken met gespannen stellen tegenover zich. „Ze worden door de familie zenuwachtig gemaakt", bromt de fotograafvan De Jong. „Het is onze taak ze te ontspannen, je maakt een grapje enzo." Evenals de zaak in Ridderkerk is men er bij Snoep voor dat de reportage in de morgenuren wordt gemaakt. „Als je van tien tot een moet wachten, ga je alleen aan al die spannende dingen zitten denken." „Want om half elf komen ze al bij de kapper vandaan", weet De Jong. „Bovendien heb je 's middags na de kerkdienst vaak niet meer zo veel licht in dit

Duizend gulden
Belangrijkste vraag: wat kost al dat moois? Rond de duizend gulden, antwoorden beide zaken. Het minimum bij De Jong ligt op 400 gulden, maar dat wordt heel weinig gedaan. Een maximum is er in feite niet: „Net wat je wilt." Snoep werkt vanaf 800 gulden, dat zijn plm. 60-70 foto's, en inclusief een receptiealbum. De meesten nemen een reportage van 900, 1000 gulden. Een leren album, extra versierd van binnen en met ook foto's van de hele avond kost daar zo'n 1800 piek. Overigens: als je een afspraak maakt krijg je bij een Gildefotograaf een trouwdagboek, bij een Kodakfotograaf een huwelijksagenda; boekjes waarin allerlei tips staan en waarin je zelf ook van alles rond (de organisatie van) de trouwdag kunt noteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.