+ Meer informatie

„Onvoorstelbare gruweldaden door rebellen Oeganda"

1 minuut leestijd

KAMPALA (DPA) - Een groep opstandelingen in het noorden van Oeganda heeft onvoorstelbare gruweldaden gepleegd tegen de bevolking. Dat schreef gisteren de regeringskrant New Vismn in Kampala.

De groep, die zich "het Verenigd (UDCA) noemt, heeft zeker vijftig dorpsbewoners neergesabeld, mannen en vrouwen ernstig mishandeld, en tientallen schoolmeisjes ontvoerd.

Een week geleden staken de rebellen in een dorp bij de provinciehoofdstad Gulu 43 mensen dood. „Ze zeiden de mensen, geen kogels te willen verspillen maar ze te zullen afslachten", aldus de krant, die een lijst met slachtoffers vrij gaf. In een ander dorp folterden een groep UDCA-aanhangers verscheidene bewoners en sneed hen de lippen, oren, neus en borsten af. Drie mensen kwamen bij de mishandelingen om. Begin deze week pleegden de reVolgens de krant drongen ze met geweren, machetes en bijlen 's nachts een meisjes-mtemaat binnen, dat door nonnen werd geleid. Hier werden 44 meisjes ontvoerd. Bij een eerdere overval op een andere school werden 18 meisjes meegenomen.

Een van de meisjes, die aan de rebellen wist te ontkomen, verklaarde tegen de krant dat op het hoofdcommando van de UDCA een 'selectie' op de meisjes werd uitgevoerd. De lelijke meisjes werden vrijgelaten, terwijl de officieren de mooiste exemplaren als 'echtgenotes' namen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.