+ Meer informatie

Vrij Koerdistan „slecht" voor christen-Iraki's

1 minuut leestijd

ERMELO - Als de Koerden erin zouden slagen een vrij Koerdistan te gevechten, dan ziet het er voor de christenen in Noord-Irak slecht uit. Dat is de bevinding van een medewerker van de organisatie Open Doors (voorheen Kruistochten). Volgens hem zijn de meeste Koerden vurige moslims en zijn zij weinig tolerant tegenover andere godsdiensten.

De medewerker, die onlangs terugkeerde van een bezoek aan het Midden-Oosten, acht het niet uitgesloten dat de christenen als collaborateurs van Saddam Hoessein zullen worden behandeld, in het geval de sji'ieten of de Koerden de burgeroorlog winnen. „Relatief gezien hadden de christenen het goed onder Saddam Hoessein. Mede daarom bleven zij hem steunen", aldus de medewerker. Verder meldt hij dat een onevenredig groot deel van het Iraakse leger van christelijke afkomst is.

Volgens recente gegevens is bijna 8 procent (1.200.000 mensen) van de Iraakse bevolking christen. Verschillenden van hen bekleden sleutelposities in de samenleving. Ook is bekend dat een aantal christen-officieren heeft deelgemomen aan de oorlog tegen Iran.

De belangrijkste christelijke gemeenschap in Irak is de Chaldeeuwse Kerk (750.000 leden), die sinds de 16e eeuw met Rome is verbonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.