+ Meer informatie

Principe-akkoord over sociaal plan bij Volvo Car

2 minuten leestijd

HELMOND (ANP) - De vakbonden hebben een principe-akkoord bereikt met Volvo Car BV in Helmond over een sociaal plan dat nodig is In verband met het verdwijnen van 1460 arbeidsplaatsen.

G. van Os van de Unie BLHP en H. van Rees van de Industriebond FNV hebben dit gisteren na afloop van een langdurig overleg met Volvo Car meegedeeld. De onderhandelingen hebben ertoe geleid dat Volvo Car voor 320 personeelsleden gaat bemiddelen bij het vinden van ander werk. Aanvankelijk gold deze „outplacement" regeling voor 380 werknemers. Verder is afgesproken dat de bemiddelingstermijn aanzienlijk wordt verruimd en dat werknemers van 50 jaar en ouder in ieder geval niet zullen worden ontslagen.

Gelijktijdig is overeengekomen dat niet 130 maar 150 werknemers van 57,5 jaar gebruik kunnen maken van een speciale vertrekregeling voor ouderen. Werknemers die uiteindelijk wel worden ontslagen krijgen een aanvullende uitkering. Overigens verdwijnt het merendeel van de arbeidsplaatsen bij Volvo Car door het natuurlijk verloop niet aan te vullen.

„We hebben dit sociaal plan nadrukkelijk gekoppeld aan de besprekingen die momenteel gaande zijn over de toekomst van Volvo Car", aldus Van Rees. Het ministerie van economische zaken onderhandelt met Volvo Zweden en Mitsubishi over een herverdeling van de aandelen.

Het is de bedoeling dat iedere partij eenderde van de aandelen krijgt. Nu is 70 procent in handen van de Nederlandse staat en bezit Volvo Zweden 30 procent. De bonden eisen dat Volvo Car na de herverdeling als zelfstandig bedrijf blijft voortbestaan. „Als daar geen garanties voor zijn, is het principe-akkoord over het sociaal plan van de baan", aldus Van Rees.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.