+ Meer informatie

Parlement akkoord met unieverdrag

1 minuut leestijd

MOSKOU (RTR) - Het parlement van de Sowjet-Unie gaat in principe akkoord met het nieuwe unieverdrag van president Michail Gorbatsjov. De afgevaardigden stemden gisteren in met de ontwerptekst maar deden tevens enkele aanbevelingen die tot problemen kunnen leiden met de verschillende deelrepublieken. Dat hebben waarnemers gemeld.

De vergadering stemde met 307 tegen 11 stemmen voor de ontwerptekst van het verdrag. Achttien afgevaardigden onthielden zich van stemming. Het unieverdrag vormt de blauwdruk voor een nieuwe en lossere federatie van de verschillende deelrepublieken in de Sowjet-Unie.

Gorbatsjov bereikte vorige maand met de leiders van negen deelrepublieken overeenstemming over de definitieve tekst van het verdrag. De Baltische republieken, Moldavië, Georgië en Armenië lieten verstek gaan. De naar onafhankelijkheid strevende deelrepublieken wijzen het verdrag van de hand.

Het Sowjetparlement kwam gisteren met een aantal amendementen op de ontwerptekst. De afgevaardigden spraken onder meer hun voorkeur uit voor een directe federale belasting en een direct gekozen hogerhuis van het parlement. Deze aanbevelingen zullen naar verwachting op verzet stuiten van Rusland, de Oekraïne en de andere deelrepublieken.

Het punt van directe federale belastingen stuit waarschijnlijk op verzet van de president van de Russische Federatie, Boris Jeltsin. Met zijn ambtgenoot uit de Oekraïne stelt Jeltsin dat de inning van alle federale belastingen via de verschillende deelrepublieken dient te lopen en dat de centrale regering er slechts een vast bedrag van moet krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.