+ Meer informatie

Surinaamse bonden willen duidelijkheid

Harde acties aangekondigd als regering eisen negeert

2 minuten leestijd

PARAMARIBO - De Surinaamse regering moet een duidelijk beleid naar de militairen toe uitstippelen en uitvoeren. Dit is nodig om misstappen te voorkomen. Dit is een van de zes eisen die de raad voor de vakcentrales in Suriname Ravaksur gisteren aan de regering gesteld heeft. Ravaksur geeft de regering tot volgende week dinsdag de tijd tot inwilliging van de eisen. Als de regering geen stappen onderneemt, zullen de vakcentrales „harde acties" beginnen.

De andere eisen betreffen een opj dracht aan illegale groeperingen om de wapens „onmiddellijk" neer te leggen, de beschikbaarheid van noodzakelijke goederen en diensten tegen „normale" prijzen en maatregelen tegen corruptie, drugshandel en de zwarte markt. De eisen zijn ruim een jaar terug al gesteld door Ravaksur;

Teruggestuurd

„Door zaken nog niet te heDDen gerealiseerd toont de regering dat zij de -politieke wil en slagvaardigheid mist", aldus de vakcentrales. Volgens hen is de nationale crisis in een „zeer kritieke" fase beland.

Het Surinaamse leger heeft de bauxietonderneming Suralco ervan weerhouden de werkzaamheden in Moengo te hervatten. Een boot van Suralco die op weg was naar Moengo voor transport van bauxiet-erts is maandagnacht door een militair patrouillevaartuig teruggestuurd. De opvarenden kregen te horen dat de situatie in Moengo nog „gevaarlijk" was. De directie van het bauxietbedrijf is „zeer ontstemd" en heeft de regering in Paramaribo om opheldering gevraagd.

Doordat er geen erts naar de smelterij in Paranam kan worden vervoerd heeft het volgens Suralco-functionarissen geen zin- de werkzaamheden in Moengo weer op te starten. „Vorige week zat het Junglecommando ons dwars en nu het nationaal leger", aldus een Suralco-topman.

Explosieven

Het Junglecommando dreigde vorige week woensdag vitale onderdelen van het bauxietbedrijf op te blazen als het nationaal leger Moengo zou aanvallen. Zondag trokken manschappen van het Junglecommando zich terug uit het. centrum van het bauxietstadje na de explosieven bij het bedrijf te hebben verwijderd.

Legerleider Desi Bouterse heeft gisteren waarnemend president Henk Aaron gezegd dat Moengo nog steeds bezet is door het Junglecommando. De groepering heeft volgens hem het aantal explosieven in de haven van Moengo verdubbeld en zou een zandbank hebben ondermijnd. Verder zou het Junglecommando onder alle bruggen in het Moengo-gebied explosieven hebben geplaatst. „Deze situatie is frusterend voor het bedrijf. De werknemers beginnen te speculeren over een mogelijke actie van het leger", aldus een woordvoerder van de Suralco.

Telefoon

De telefoonverbinding met Moengo, die ongeveer twee weken geleden uitviel door een elektriciteitsonderbreking, is nog steeds niet hersteld. Moengo is sinds zaterdag onbereikbaar voor burgers uit Paramaribo. Het leger stuurt hen „in belang van hun veiligheid" terug naar de hoofdstad. De Surinaamse regering heeft nog niet gereageerd op verzoeken tot herstel van de communicatiemogelijkheden met Moengo en tot opheldering van het optreden van de marine.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.