+ Meer informatie

„Preventiebeleid afval deugt niet"

Lid Afvalraad (AOO) stapt dejfinitief op

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Het Afval Overleg Orgaan (AOO), door minister Alders (Milieubeheer) ingesteld om de verwijdering van het afval landelijk te coördineren, richt zich te weinig op een preventiebeleid waarmee het ontstaan van afval wordt voorkomen. Dat stelt een lid van het AOO in een vertrouwelijke brief waarin hij aankondigt op te stappen.

De brief is afkomstig van H. van Weenen, wetenschappelijk deskundige op het gebied van afvalpreventie. Van Weenen was door het AOO. dat december vorig jaar officieel van start is gegaan, juist gevraagd als expert op het gebied van preventie en hergebruik in de afvalraad zitting te nemen. De opzegging van zijn lidmaatschap is definitief.

De uitnodiging om van het AOO lid te worden, zo schrijft Van Weenen. ..kon ik beschouwen als een teken dat het AOO nadrukkelijk aan afvalpreventie aandacht wilde gaan schenken". De twijfels die hij hierover had. werden aanvankelijk door de AOO-voorzitter weggenomen, maar in de vergaderingen die hij meemaakte opnieuw ..sterk aangewakkerd". Van Weenen heeft hierover met twee andere AOO-medewerkers overleg gevoerd. In dat gesprek, zo stelt hij in zijn brief, is door het AOO naar voren gebracht dat het ministerie van milieubeheer de afvalraad te verstaan heeft gegeven „dat men werk in de richting van afvalpreventie moet laten liggen". Het AOO en het ministerie ontkennen dit.

Structuur

Volgens H. Huisman van het Afval Overleg Orgaan is het nu de eerste taak van het AOO om een structuur op te zetten voor de verwijdering en verwerking van afval dat is ontstaan. Die structuur wordt vastgelegd in het eerste tien-jarenprogramma van het AOO, dat eind dit jaar moet uitkomen. Daarna zou er meer ruimte komen voor preventie en hergebruik.

Daartegenover staat echter dat het AOO. in een tussenrapportage die vorige maand verscheen, uitdrukkelijk meldt dat al in het tien-jarenprogramma nader aandacht besteed zal worden aan de mogelijkheden voor preventie en hergebruik. Een woordvoerster van minister Alders voegt daaraan toe dat voor de bewindsman preventie en hergebruik „voorop" staan.

De officiële doelstellingen in het afvalbeleid van Alders stellen dat in het jaar 2000 de preventie van minstens 10 procent afval moet zijn gehaald. Daarnaast zou 60 procent van het afval hergebruikt moeten worden. Vanuit met name de milieubeweging is vaak gesteld dat deze cijfers, mits de wil daartoe aanwezig is, behoorlijk aan te scherpen zijn.

Niets mee gedaan

..Uit de vergaderingen tot nu toe", zo schrijft preventiedeskundige Van Weenen, „is mij niet gebleken dat het AOO daadwerkelijk met afvalpreventie aan de slag wil". Opmerkingen die hij en anderen hierover maakten „kwamen telkens onvoldoende terug in de notulen". Ook in de andere stukken „werd er weinig of niets mee gedaan". Afvalpreventie behoort voor het Afval Overleg Orgaan juist de ..hoogste prioriteit" te hebben, zo meent Van Weenen, en daarom ook integraal deel uit te maken van het werkprogramma voor het opstellen van het tien-jarenprogramma. In de werkversie voor dat programma is volgens de deskundige de aandacht voor afvalpreventie evenwel „ver te zoeken". Van Weenen meent dat er voor hem voldoende mogelijkheden zijn om „met werkelijk gemotiveerde en geïnteresseerde personen en instellingen" te werken aan afvalpreventie. Het afscheid nemen van de afvalraad valt hem dan ook „niet moeilijk". Huisman van het AOO meent dat Van Weenen „veel te snel" opstapt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.