+ Meer informatie

Zaïre maakt onverstandig gebruik van Belgisch geld

Onderwijs krijgt veel teveel en noodlijdende landbouw te weinig

2 minuten leestijd

RUSSEL — De betrekken tussen België en Zaïre op het Ogenblik tamelijk redigend. Bijna veertien en geleden is Karl I Bond, gewezen eerste minister Zaïre, in België en Neland geweest en heeft toen Brussel zijn ontslagbrief de post gedaan. Door \P, het officiële Zaïrese sbureau, zijn toen onspellende woorden ge)ken over België en Brus-

sel, waar zoveel inwoners van Zaïre die ontevreden zijn over Moboetoe, een gastvrij onthaal hebben gevonden. Tot een echte breuk tussen België en Zaïre is het echter gelukkig niet gekomen.

De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft verleden week en deze week een reis naar Zaïre gemaakt en heeft daar volgens iedereen goed werk verricht. Hij schijnt er in geslaagd te zijn de juiste toon te treffen. Dat gebeurt maar zelden als Westerse staatslieden in contact komen met een ontwikkelingsland. (Dat wordt hun door die landen dan ook niet erg gemakkelijk gemaakt.) Toch is er nog geen reden tot overdreven optimisme. De Zaïrese regering maakt een onverstandig gebruik van de Belgische ontwikkelingshulp. Veertig procent daarvan komt bij het onderwijs terecht, wat een veel te groot percentage is. De noodlijdende landbouw daarentegen krijgt maar vijf procent ervan, en dat ondanks het feit dat Moboetoe en zijn regering de landbouw de „prioriteit van de prioriteiten" hebben genoemd.

Moeilijke vragen

Er ontstaat in Afrika, ook in Zaïre, overal een stedelijk proletariaat dat afhankelijk is van de industrie en veel te leiden heeft onder werkloosheid. Ondanks de malaise in economisch opzich blijft de bevolking in steeds grotere mate naar de steden toe groeien. Daar kunnen ze echter geen werk vinden. Iedereen praat over de noodzaak van een verdere industrialisatie, maar hoe wordt het machinepark gemoderniseerd, hoe worden de juiste technici aangetrokken, en hoe worden er voldoende afzetgebieden gevonden. Dat zijn allemaal zeer moeilijk te beantwoorden vragen.

De verhoudingen lussen België en Zaïre, de oud-Belgische kolonie, kan men absoluut niet vergelijken met die tussen Indonesië en Nederland na de dekolonisatie van Indonesië. De Nederlanders die toen, zo'n 30 jaar geleden, in Indonesië woonden, kregen het daar heel erg moeilijk en werden economisch

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.