+ Meer informatie

,Noorden moet in '85 duizend ambtenaren'

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De commissaris van de Koningin in Groningen, Vonhoff, verlangt van de regering dit jaar alsnog 900 a 1000 arbeidsplaatsen voor het Noorden in het kader van het spreidingsbeleid rijlisdiensten. Volgend jaar moeten er nog eens 700 a 800 bijlcomen. Dit los van de 2200 PTPers die voor 1990 naar het Noorden komen.

Dat zei Vonhoff gisteren als voorzitter van de Bestuurscommissie Noorden des lands tijdens een hoorzitting van de Tweede-Kamercommissie spreiding rijksdiensten. Aanleiding voor de hoorzitting was het kabinetsbesluit om de 1700 ambtenaren die het Noorden nog dit jaar zou krijgen niet toe te kennen. De regering weet niet hoe ze dit aantal in moet vullen.

Volgens de Groninger commissaris is dat aantal zeker haalbaar. In de eerste plaats moeten dan de rijksdiensten die momenteel aan nieuwbouw toe zijn naar het Noorden komen. Dat levert 800 è 900 banen op. De bouw van twee gevangenissen — die het kabinet in principe aan het Noorden heeft toegezegd— levert- werk voor 400 mensen Op. De'op'stapel staande uitbreidingen van rijksdiensten maken het aantal van 1700 vol.

Promoties

Erg blij met de gevangenissen was Vonhoff overigens niet. Hij had liever administratieve diensten, waarin — zoals afgesproken — flinke promoties voor het betrokken personeel mogelijk zijn.

De commissaris toonde aan dat elke arbeidsplaats die de overheid naar het Noorden brengt 2,5 arbeidsplaatsen in de marktsector oplevert. „Spreiding van rijksdiensten is een van de weinige effectieve instrumenten voor het sociaal-economisch beleid", aldus Vonhoff.

Het enige wat het kabinet in het kader van de spreiding aan het Noorden in de toekomst wil garanderen is de vestiging van nieuwe diensten, zoals de nieuwbouw van twee gevangenissen.

De voorkeursbehandeling voor het Noorden bij nieuwe diensten is tegen het zere been van de Haagse regio. Want ook daar is de werkloosheid gegroeid en de uitbreiding van het ambtenarenkorps uitgebleven, zo verklaarde burgemeester Schols van Den Haag tijdens de hoorzitting.

Zowel Vonhoff als Schols had cijfers bij de hand dat het met him regio het slechtst gaat. Volgens Schols is de werkloosheid binnen enkele jaren verdrievoudigd en in het Noorden „slechts" verdubbeld. Vonhoff hield de cormnissie voor dat het werkloosheidspercentage in het Noorden boven en in Den Haag onder het landelijk gemiddelde ligt.

Dit is een afbeelding van een soortgelijk petroleumvat waarop een handpomp in gemonteerd voorzien van een reservoir, met maatverdeling van vier liter. Het vat is van Belgische makelij en is vermoedelijk in 1960 vervaardigd. Er zijn ongeveer 200 van deze vaten in Nederland in omloop. Degenen die inlichtingen kunnen verschaffen worden verzocht contact op te nemen met de Rijkspolitie in Amsterdam tel. 020-226322.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.