+ Meer informatie

Zorg voor werklozen taak van gemeenten

Verplanke op VNG-congres:

2 minuten leestijd

i ARNHEM — De gemeenten moeten verantiwoordelijk zijn voor de zorg voor langdurig werklozen en langdurig arbeidsongeschikten en niet een regionaal orgaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft voor deze categorie mensen een basisregeling met een overbruggingsregeling opgesteld, die overeenkomstig de rijksgroepsregeling werkloze werknemers, wordt uitgevoerd door de gemeenten.

Voorzitter dr. C. J. Verplanke van de VNG liet dit vandaag (woensdag) weten pp het jaarlijks congres van de vereniging in Arnhem.

Dit „organisatiemodel", zoals de VNG-voorzitter het noemde, staat tegenover het plan van het ministerie van sociale zaken de uitvoering van de wet werkloosheidsvoorziening en van de rijksgroepsregeling op den duur aan de gemeenten te onttrekken en op te dragen aan autonome regionale uitvoeringsorganen. De langdurig werklozen ontvangen hun uitkering dan niet meer via de gemeenten. De VNG is het daar niet mee eens.

Kern

Kern van het VNG-altematief is dat de sociale zekerheid dan niet alleen wordt beheerst, maar dat die beheersing ook nog, anders dan bij de regionale organen, onder democratische controle valt, aldus Verplanke. De mensen die maar kort werkloos zijn, krijgen volgens het VNG-model overigens wel een uitkering van een landelijk of regionaal orgaan. Dat bedrag is gekoppeld aan het laatst verdiende loon.

Decentralisatie

„Decentralisatie in een tijd van economische teruggang is geen feestsigaar. Het is niet het afschuiven van onaangename beslissingen, maar het is noodzakelijk voor een beter bestuur op alle niveaus", aldus minister Wiegel van binnenlandse zaken in zijn toespraak op dit congres. Volgens Wiegel moeten enkele miljarden uit de rijksbelastingen worden overgeheveld naar het plaatselijk belastinggebied, zodat de afweging van nut en offer kan gebeuren op de plaats waar dat het beste kan. Wiegel verwacht dat daar uiteindelijk een verminderde lastendruk uit kan voortvloeien.

Decentralisatie moet nu echt, meende Wiegel. Overmatige bureaucratie dient gekapt en prioriteiten moeten gesteld worden. „Het wordt menens, tenzij wij de samenleving stuurloos willen overlaten aan krachten die haar te gronde zullen richten", voorspelde hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.