+ Meer informatie

Bisschoppen raden neen te zeggen tegen abortus

Zwitserland

1 minuut leestijd

BERN — De Zwitserse bisschoppen raden de katholieken aan „nee" te zeggen tegen het voorstel abortus tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap niet langer strafbaar te stellen. De Zwitsers moeten zich hierover 25 september per referendum uitspreken. In haar dit weekend gepubliceerde korte verklaring stelt de Zwitserse bisschoppenconferentie dat geen wet iets kan veranderen aan het feit, dat „abortus het doden van menselijk leven is en blijft". Hoewel de volksraadpleging uitsluitend gaat over het feit of abortus een strafbare handeling is en geen morele uitspraak wil zijn, vinden de bisschoppen toch dat een beslissing voor het wettelijk toestaan van abortus een schending van de ethiek betekent.

Volgens de verklaring levert het wetsvoorstel het ongeboren leven drie maanden lang over aan willekeur. De moeder kan hierdoor meer onder druk worden gezet om zich te laten noteren. Bovendien kan de voorgestelde wet voor velen een uitvlucht worden zich niet te bekommeren om de maatschappelijke hervormingen, die dringend nodig zijn ter bescherming van de moeder en het gezin.

In hun afwijzing van abortus bevestigen de bisschoppen het besluit van de Zwitserse R.K. synode van 1973. Voor het referendum zullen de bisschoppen een brief over dit onderwerp publiceren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.