+ Meer informatie

Herrie op Veluwe moet aangepakt

Commissie adviseert GS Gelderland:

2 minuten leestijd

ARNHEM — De opheffing van het militaire laagvlieggebied boven de Veluwe is „zeer gewenst" vanwege de ernstige hinder voor mens en dier. Ook andere storende activiteiten op de Veluwe, zoals motorcrossen, het vliegen met modelvliegtuigjes, sportvliegen en recreatief autoverkeer moeten worden aangepakt.

Dit zijn enige aanbevelingen uit een tussentijds rapport van de door het provinciaal bestuur van Gelderland ingestelde begeleidingscommissie proefgebied nationaal landschap Veluwe. De commissie beveelt ook aan de leefgebieden voor het grof wild (edelhert en everzwijn) te vergroten door middel van een juiste plaatsing van wildroosters. Het autoverkeer op de Veluwe moet volgens de commissie zoveel mogelijk worden beperkt. Veel zandwegen in het gebied zullen daartoe afgesloten moeten worden en geschikt gemaakt als rijwiel- en voetpaden.

De huidige capaciteit van de Veluwe op het gebied van de verblijfsrecreatie (circa 100.000 slaapplaatsen) mag naar de mening van de commissie niet groter worden.

Inspraak

Het interimrapport is vrijdag aangeboden aan de Veluwse gemeenten voor inspraak. Gedeputeerde staten van Gelderland zullen volgend jaar het op basis van het rapport en de daarop volgende inspraak hun defenitieve standpunt over de Veluwe als nationaal landschap bekend maken. Het provinciebestuur laat nu echter al weten het rapport van de begeleidingscommissie in grote lijnen te onderschrijven.

In het rapport wordt opgemerkt, dat een aantal gewenste maatregelen op korte termijn en binnen het kader van de streekplannen Veluwe. en MiddenGelderland te verwezenlijken is. Andere maatregelen zullen volgens het rapport pas op middellange termijn genomen kunnen worden.

De begeleidingscommissie schrijft bewust de financiële gevolgen van de gewenste maatregelen op de Veluwe buiten beschouwing te hebben gelaten. Er bestaat bij de commissie geen goed inzicht over de gelden, die de verschillende overheden te zijner tijd voor dit doel ter beschikking hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.