+ Meer informatie

Controverse PvdA en CDA over woonlasten

Den Uyl wil openlijke discussie

2 minuten leestijd

DEN HAAG — PvdA-lijsttrekker Den Uyl wil op de kortst mogelijke termijn een televisiedebat met zijn CDA-opponent Van Agt over de ontwikkeling van de woonlasten. Een voorstel om nog gisteravond een discussie aan te gaan is door het CDA niet aanvaard.

Een en ander is meegedeeld in een persverklaring, uitgegeven door de PvdA-fractie in de Tweede kamer. Uit deze verklaring blijkt, dat Den Uyl bijzonder zwaar tilt aan de beschuldiging door het CDA als zou de PvdA-lijsttrekker onwaarheden hebben gesproken over de huurverhogingen die het CDA de komende jaren voorstaat. Gelet op de aard van deze beschuldiging hecht Den Uyl aan een televisie-debat, aldus de verklaring.

Conclusie
Het vraagstuk van de woonlasten werd gisteravond ook ter sprake gebracht door het PvdA-kamerlid Van Dam, op een spreekbeurt van zijn partij in Geleen. „Waar Van Agt nu mee bezig is lijkt op chantage van huurders met een laag inkomen", aldus de conclusie van Van Dam. Hij concludeerde, dat het CDA voornemens is de huren met ongeveer twintig procent extra te verhogen en verweet Van Agt zich „de grootste nonsens te permitteren om de aandacht daarvan af te leiden."

CDA-lijsttrekker Van Agt vindt dat de Partij van de Arbeid met onmiddellijke ingang moet ophouden met het verspreiden van „fabels" over de huurplannen van het CDA. Op een bijeenkomst in Assen (800 mensen in de zaal) zei Van Agt dat de discussie over de huren moet worden gevoerd op basis van de programma's van beide partijen „en niet op basis van andere verhalen".

Van Agt zei zich „in zijn persoonlijk integriteit aangetast" te voelen door de aantijgingen van Den Uyl en Van Dam (de huisvestingsspecialist van de PvdA), dat het CDA de huurders met een smalle beurs willen pakken. Als beide heren daarmee niet meteen ophouden, aldus Van Agt, „dan is het gedaan met het fatsoen in deze discussie en zelfs met de goede trouw".

Van Agt herhaalde zijn oproep van dinsdag aan de christelijke kiezers om de versplintering een halt toe te roepen door op het CDA te stenunen. Hij benadrukte dat het CDA zich daadwerkelijk laat leiden door het evangelie, maar daar niet in vlucht.

Het CDA wenst nadrukkelijk verantwoordelijkheid te dragen en moet dus voor politieke problemen politieke oplossingen vinden, al zijn die soms in strijd met de principiële doelstellingen van het CDA (abortus, echtscheiding). Kortom, aldus opnieuw de strekking van Van Agts betoog, radicaal zijn is makkelijk als dat toch geen gevolgen heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.