+ Meer informatie

Links nog verdeeld over samenwerking

Terlouw deelt voorkeur uit

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Aan een regeringscoalitie met CDA en VVD zal D'66 in geen geval meedoen. De democraten zijn alleen te vinden voor een combinatie met PvdA en CDA of PvdA en VVD. Dit verklaarde D'66-lijsttrekker Terlouw gisteren tijdens een openbare discussie in Amsterdam tussen de lijsttrekkers van de progressieve partijen over het onderwerp "progressief kabinet".

De voorkeur van D'66 gaat volgens Terlouw uit naar een kabinet met een progressieve signatuur, niet naar een progressief meerderheidskabinet op basis van PvdA, D'66, PPR, CPN en PSP. Terlouw zei nog liever met de VVD in zee te willen gaan dan met de PPR. „Als de kiezers een progressief meerderheidskabinet willen, dan moeten ze niet op D'66 stemmen", aldus de democraat.

De socialist Den Uyl vond dat D'66 het CDA volstrekt overbodig „in een fauteuil zet". Het vormen van een progressief kabinet zei Den Uyl een mooie zaak te vinden. Hij wil dan van PSP en PPR wel de bereidheid te onderhandelen over hun principiële programmapunten, met name over kernwapens en de aanpak van sociaal-economische problemen. Met de CPN willen PvdA en D'66 niet in zee. Den Uyl verklaarde dat zijn partij per traditie een anti-communistische partij is.

Lokmiddel
De lijsttrekker van de communisten, Marcus Bakker, hield Den Uyl voor dat de bereidheid van de CPN om aan de vorming van een progressief kabinet mee te werken, niet betekent dat de CPN ook een ministerspost opeist. „Van Agt en Wiegel moeten eruit, dat is het belangrijkste. Dan moet je durven meedoen", aldus Bakker.

„Bijna een eeuw heeft Nederland geen regering gehad zonder CDA-partijen erin", aldus de communist. „Nu voor het eerst ziet het er naar uit dat uitsluiting van het CDA mogelijk wordt. Geen progressieveling zou het begrijpen als je het CDA er nu toch weer in zou halen". De CPN wil volgens Bakker meedenken over het vormen van een progressieve meerderheid in het parlement, „Regeren is op dit moment niet het eerste punt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.