+ Meer informatie

J. L. Krebs

2 minuten leestijd

J. L. Krebs moet een bekwaam leerling van Bach zijn geweest. In juli 1726 kwam hij als student op de Thomasschule. Hij heeft dus ongetwijfeld meegewerkt aan hoogtepunten als de eerste uitvoering van Bachs Matthäus-Passion op Goede Vrijdag 1729. Krebs was ook een belangrijk componist in de voetsporen van Bach. Hij toont een opmerkelijke aanleg voor de polyfonie, het combineren van verschillende melodieën, die soms weer van elkaar zijn afgeleid. Maar ook nieuwe invloeden, de galante stijl en de Empfindsamkeit in de compositie, gingen niet aan hem voorbij. Krebs heeft een veelzijdig orgeloeuvre nagelaten. Hierin nemen de twee fantasieën en de veertien koraalvoorspelen met obligaat blaasinstrument een aparte plaats in. Doel hierbij was dat de organist bij koralen zijn instrument „vollstimmiger und ununterbrochener" zou kunnen bespelen. Een hobo of een ander instrument moest daartoe naast of achter (!) het orgel staan en de koraalmelodie spelen „als ware es ein Register in der Orgel". De Amerikaanse musici Edwin Swanborn (orgel), Timothy Valentine (hobo) en James Tinsley (trompet) hebben deze aanwijzing niet zo erg nauw genomen. In hun cd-opname met de werken van Krebs voor orgel met obligaatinstrument is de blazer meestal als solist opgenomen met begeleiding van het orgel. Op zichzelf klinkt het allemaal wel verzorgd, zij het typisch Amerikaans. Dat wil zeggen snel en nuanceloos, technisch zeer perfect, met een orgel als een speeldoos. Ook hebben de spelers niet altijd kennis genomen van de tekstinhoud van de Duitse koralen. Het lied "Kommt her zu mir", dat over Matthéüs 11:28 gaat, trekt als een razende furie voorbij. De koralen met althobo zijn nog het meest geslaagd, de melodie wordt hier prachtig in reliëf neergezet. Stilistisch onjuist is het spelen van een trompetmelodie in het eengestreept octaaf ("Herzlich lieb hab' ich dien, o Herr"). De natuurtonenreeks het alleen geoctaveerde melodieën toe. Als geheel toch wel een aardige cd, waarbij cantabiléspel, galante stijl en Empfindsame momenten nog node gemist worden.

N.a.v. "Johann Ludwig Krebs, Chorale Preludes and Fantasias"; Swanborn, Valentine, Tinsley; Northeastern Records NR211-CD.

Jan Kleinbussink

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.