+ Meer informatie

Israël waarschuwt Syriërs tegen gebruik C-wapens

1 minuut leestijd

JERUZALEM - De Israëlische minister van defensie, Yithzak Rabin, heeft Syrië gewaarschuwd om in een eventueel gewapend conflict met Israël geen chemische wapens te gebruiken. Rabin zei dit gisteren in een toespraak voor middelbare scholieren die werd uitgezonden door de Israëlische radio.

Volgens Rabin beschikt Israël over voldoende gasmaskers om de hele bevolking to beschermen bij een chemische aanval. „Ik denk dat dé Sjïiërs zelf wel weten waarom hot niet loont om zelfs maar te overwegen dergelijke wapens in een oorlog te gebruiken", voegde hij daaraan toe. Rabin ging hier niet verder op in, maar volgens het Londense weekblad The Observer doet hot Israëlische leger in een ultra-geheim labortatorium bij Tel Aviv onderzoek naar chemische oorlogvoering.

De Israëlische leiders spreken de laatste tijd openlijk over de mogelijkheid van oen chemische oorlog. In september heeft het leger op grote schaal, geoefend in het houden van manoeuvres tijdens een chemische oorlog. Daarbij werd de havenstad Haifa gedurende zes uur onderworpen aan een gesimuleerde chemische aanval. Meer dan 1000 mensen doden aan de oefening meo.

Do Israëlische minister zei dat Syrië over meer geavanceerde chemische wapens beschikt dan Irak heeft gebruikt in de Golfoorlog.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.